неделя, 26 януари 2014 г.

Спорт. Водна аеробика. Структура на тренировката

"Еееее, какво пък толкова?! Подскачате там и правите някакви бабешки упражнения! Какво пък толкова има да му структурираш?"
Сигурна съм, че това биха били въпросите на много хора, които никога не са опитвали този спорт.
И от една страна аз ги разбирам - присъща черта за хората е да говорят убедено за неща, които никога не са опитвали, които никога не са се старали да разберат.
Това е едно на ръка.
Друго - че в някой държави, Великобритания например, водната аеробика се практикува предимно от възрастни хора с цел оздравяване и поддържане на добър тонус. Всъщност в този случай по-скоро говорим за гимнастика.
Освен това, лечебните свойства на водата се използват и при рехабилитация на пациенти след сериозни травми или операции.
В Русия водната гимнастика е широко разпространена сред бременните.
Нормално е, при толкова много факти, повечето хора да свързват водната аеробика с нещо лежерно, "бабешко".
Да, ама не.
Във водната аеробика има толкова много мисъл, колкото и във всеки друг спорт.
Не можеш да вкараш някой в басейна и да му дадеш хаотични движения.
Всичко трябва да е подчинено на някаква логика, да следва някакъв ритъм.

Структура на тренировките
Три основни части: загрявка, съшинска, стречинг.
  • загрявка - заради спецификата на средата - вода, не е необходимо предварително загряване на сухо. Във водата теглото на спортуващия се поема до голям процент, няма натоварване върху ставите. Хубаво е в началото на часа да се загрее цялото тяло - чрез бягане във водата и различни загребващи движения с акцент върху гърди, гръб, рамене, ръце. Продължителност - 10 мин.
  • същинска - в тази част се натоварват всички мускулни групи. За целта, освен със съпротивлението на водата, допълнително се увеличава натоварването чрез най-различни специфични уреди (по-нататък ще отделим специално внимание и на тях). Тази част продължава около 45 мин. Много е важно това време да бъде адекватно разпределено спрямо отделните мускулни групи. Тоест не можем да тренираме 30 мин ръце и останалите 15 да разпределим за крака и корем. Подредбата на упражненията трябва да е логична - минава се първо през големите мускулни групи, последвани от по-малките (които участват като асистиращи при упражнения за големите). Първо може да се започне с горна част, последвана от долна, а след това - корем. Упражненията трябва да са така подбрани, че да се редуват периоди на висок и нисък пулс. Идеята е да постигнем интервално натоварване, забързване на метаболизма, горене на повече калории. Ето защо се дават тежки и интензивни серии (повече съпротивление, по-бързо темпо, подскоци), последвани от леко бягане. Музиката трябва да е така подбрана, че да дава основен ритъм. Упражненията, от своя страна, трябва да отговарят на този ритъм. Така се постига една цялост.
  • стречинг - разтягане. Много хора има склонност да пропускат тази част. Независимо дали се отнася за вода, или за сухи тренировки. Което е погрешно. Стречингът помага за по-доброто възстановяване на вече уморените мускули, за гъвкавостта, за цялостното добро състояние. Разтягането в края на тренировката по водна аеробика не отнема повече от 5 мин, тъй като по начало тренирането във вода въздейства на мускулите по-отпускащо.
Упражнения
Няма как, а и нямам намерение, да изброявам всички възможни упражнения.
Повярвайте, има стотици движения, десетки комбинации.
Това е работа на инструктора. Хората в групата трябва само да следват и да се забавляват.
Основното, което ще кажа е, че упражненията са взаимствани както от много "сухи" спортове, така и от типично водни.
В час по водна аеробика могат да се срещнат елементи от: синхронно плуване, плуване, кик-бокс, бокс, бягане, футбол, пилатес, каналетика, фитнес, спортна гимнастика.
С тази разлика, че тук се изпълняват във вода, което допълнително увеличава натоварването, заради оказаното съпротивление.
Важното е да бъдат съобразени с музиката, да следват логичен ритъм, да имат повтаряемост (серии, кръгове).

Работа на инструктора
Задачата на инструктора е да проведе качествена тренировка с добре подбрани упражнения, натоварващ цялото тяло.
През цялото време инструкторът показва упражненията на сухо, задава ритъм.
Инструкторът трябва добре да познава групата трениращи и ако има по-специфични нужди, да се съобрази с тях. Тук включваме: различни заболявания, които имат медицински препоръки; хора с травми, след операции, специфични болки; бременни; хора в напреднала възраст. Разбира се, важно е, ако някой от спортуващите има оплакване, да го сподели преди началото на часа. Така инструкторът задава основното темпо, а където е необходимо и в отделни случаи - дава отделни упражнения.
Инструкторът трябва да наблюдава всички. Независимо дали са 5, 10 или 30 човека.
Погледът трябва непрекъснато да "шари" по цялата дължина и ширина на басейна. Това помага за бързо реагиране при спешност, както и за корекции в техниката на движение.
Инструкторът трябва да е усмихнат, да обръща внимание на всички, да предразполага хората, които са отишли в неговия час, за да разпуснат и премахнат излишния стрес.
Инструкторът трябва да е насреща при всякакви въпроси от страна на спортуващите, които се отнасят до тренировките или здравословното им състояние. (например: какво да правят, ако често получават крампи; какво да хапват преди и след тренировка).

Задължения на трениращите
Да слушат внимателно инструкциите на инструктора.
Да предупредят, ако има специфични здравословни състояния, които налагат по-различен тип натоварвания. Съответно - при всяка необичайна и притеснителна промяна в състоянието по време на час - да сигнализират своевременно.
Да спазват установения ред и етикет на басейна.


Накратко е това. По-дългата версия трябва да се изпита във водата :)
Желая на всички любители на водните спортове много положителни емоции, защото ВОДАТА Е ЖИВОТ!!!







Важно уточнение: този текст е авторски и принадлежи на Клуб по водна аеробика "Мария Шпицер". Копирането и използването му извън тази публикация, и без съгласието на авторите, е забранено.
Текстът показва типична структура на тренировки по водна аеробика, които се провеждат към този клуб. Той не гарантира, че тези правила се спазват при други инструктори и организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар