неделя, 5 януари 2014 г.

Ех, тези диети!

Познато, нали?

Все пак без храна и вода не можем да живеем. Няма как да не се сблъскаме с темата за хранителните режими.

И аз, както повечето жени, съм се сблъсквала неведнъж с думата "диета". И продължавам.
Минала съм през много неща. Минала съм през много режими.
Някои от тях са били безумни глупости, последствията от които си нося и до днес.
Други са били прибързани и недообмислени решения, трети са били просто експерименти (в името на науката), четвърти не са били в унисон с моя организъм и т.н.
Имам опит. Имам грешки. Признавам.
Но най-важното е, че се уча от грешките си, макар и "със счупена кратуна".

Ще ви кажа едно - НЯМА ЕДНА ИСТИНА!
Ако някъде видите заглавие, което включва "най-доброто", то трябва да подходите със съмнение към съветите.
Защото няма такова нещо като "най-доброто за всички".
Различни хора, с различен метаболизъм, с различна двигателна активност, с различни специфики по отношение на хранене, хормонален баланс и т.н.

Има един основен момент - да не бъдете като коне с капаци и да се информирате. Да четете от проверени източници. Да се интересувате какво става в телата ви и защо се случва. Да слушате организма си. Да различавате различните симптоми.

Независимо дали искате да сваляте, качвате или поддържате тегло, храната ви трябва да е богата на витамини и минерали и да бъде разнообразна.
Независимо дали сте веган, вегетарианец или месояден (каквато съм аз), то трябва да давате на тялото си белтъци, мазнини и въглехидрати.
Към какъвто и режим да се насочите, вие трябва да сте наясно с тялото си и нуждите му. 
Да давате достатъчно енергия и възможно по-качествена храна. Не само за нормалните процеси, които протичат, но и за физическите активности, които допълнително извършвате.
Храните, които трябва да преобладават са: всякакви видове меса, всякакви видове риба и морски деликатеси, яйца, зеленчуци, плодове, сурови ядки, пълнозърнести продукти, студенопресовани олиа, тахан. Ако не ядете месо - бъдете сигурни, че набавяте качествен протеин с храната.
Ограничавайте млечни продукти и полуфабрикати.
Не приемайте бяла захар, изкуствени подсладители и оцветители, храни с консерванти, колбаси (салам, кренвирш...), консервирани храни, пакетирани храни, чипс, солети и т.н и т.н. - списъкът тук е дълъг.
И най-важното - постарайте се храната ви да е разнообразна!!!

При жените най-често срещаната цел е "отслабване". Но самата дума е малко сбъркана. Та кой иска да бъде слаб? Повечето жени искат просто по-малка цифра на кантара (заради изкуствено наложени стереотипи, че една жена трябва да е 50 кг). Вманиачават се в това число, без да обръщат внимание дали свалят мускул, дали вода, дали мазнини. А всъщност това е основното.
Защото може да тежите 60 кг на ръст 1.58 (примерно), но по-големия процент от тези килограми да е за сметка на активното тегло (кости, органи, мускули) и да изглеждате по-добре от всякога. Мускулите тежат повече, но те са тези, които карат тялото да изглежда стегнато, атлетично, оформено.
За това правилно е да се каже не "отслабване", а "редуциране на излишните мазнини". Поне според моите разбирания.

С глад нещата не се получават. 
Приемам глада, само ако е с лечебна цел и под наблюдение, с внимателно захранване и с ясното съзнание какво се прави.
Глад в името на по-малката цифра на кантара може само да доведе до по-голямо число след време.

Не правете грешката да се хвърляте на диети, които ви обещават бързи резултати. В това число подреждам: Дюкан, 90-дневна диета, японско чудо, диета със зелева супа, диета на кленов сироп, диета само на ябълки и мляко. С подобен режим може до такава степен да объркате хормоналните си нива, че да се чудите от къде ви е дошло! Изследвания и доказателства за това има много, за това ако случайно сте решили да направите подобно безумие, моля - информирайте се.

Не правете грешката да циклите на едни и същи храни за дълъг период от време, защото това може да ви доведе до хранителна алергия. Изпробвано.

Като цяло - ако не сте склонни да четете, да търсите, да знаете - спрете.
Ако ви мързи да се информирате какво се случва в тялото ви при наличието или отсъствието на определени макро- и микронутриенти - спрете.
Ако сте като коне с капаци и обичате лесния начин - готовите, шаблонни режими - спрете.
Защото няма универсална истина. При едни Х работи,  при други Х - вреди.

Ако сте от другата страна - изготвяте хранителни режими за хората, но го правите с една основна цел - лесна печалба... СПРЕТЕ! Защото може да навредите.
Има много "инструктори" и "диетолози", които дават шаблонни диети на всичките си клиенти.
Нито се интересуват какъв е начинът на живот на дадения човек.
Нито се интересуват дали има някакви специфични здравословни проблеми, които изискват определен начин на хранене.
Пишат 2-3 режима, запазват ги като .doc файл и пращат насам-натам. 
Засрамете се.


За финал - "диета" не бива да е синоним на нещо неприятно. Диета е начин на хранене, хранителен режим, който трябва да е нещо естествено, приятно и питателно.
Разбира се, ако се тъпчете със захар - трябва да я спрете, ако искате да сте здрави. Тогава може и да ви е неприятно, но поставете нещата на кантар сами за себе си.
Не гладувайте. Не измъчвайте тялото си. Спортувайте. Не допускайте храната да ви бъде фикс-идея.
Хранете се умно!
Не вярвайте на хора, които ви обещават чудеса за една седмица.
Не вярвайте на хора, които ви пращат режими, без да са се поинтересували подробно от вас и вашите особености.

Няма коментари:

Публикуване на коментар