Виновник за идеята е изцяло моят прекрасен Росен, който не спира да измисля разновидности на рецепти, пригодени за нашите разбирания и начин на живот.
Ябълковият ни пай е чудесна храна за зареждане след тренировка (а и не само).
Той не съдържа глутен и лактоза, но не отстъпва по вкус на нито един друг пай! :)
Необходими продукти
- 500 гр царевично брашно
- 400 мл кокосова сметана
- 60 мл олио от гроздови семки/ или оризово олио
- 5 зелени ябълки, сорт Грени Смит
- 2-3 с.л. канела
- течна стевия на вкус
- 1 ч.ч. топла вода
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. лимонена киселина на кристали
Начин на приготвяне
Включете фурната на 180 градуса.
Обелете и настържете ябълките.
В голям съд смесете: брашното, кокосовата сметана, ябълките, канелата, олиото.
Разбъркайте до хомогенна смес, а ако е необходимо - прибавете бавно водата, която да помогне за нужната гъстота.
Време е за стевията - сложете я, но не забравяйте да бъркате и да опитвате сместа, за да уцелите желаната сладост.
Накрая добавете содата, разбъркайте добре отново и прибавете лимонената киселина.
Последното разбъркване на сместа да е по-плавно, за да не загубите ефекта от реакцията между содата и киселината. Сместа трябва да стане пухкава.
Разбъркайте до хомогенна смес, а ако е необходимо - прибавете бавно водата, която да помогне за нужната гъстота.
Време е за стевията - сложете я, но не забравяйте да бъркате и да опитвате сместа, за да уцелите желаната сладост.
Накрая добавете содата, разбъркайте добре отново и прибавете лимонената киселина.
Последното разбъркване на сместа да е по-плавно, за да не загубите ефекта от реакцията между содата и киселината. Сместа трябва да стане пухкава.
Изсипете я в намазнена тава (хубаво е да сложите тавата във фурната, 5 минути преди да изсипете "тестото") и я изпечете на 180 градуса до достигане на кулинарна готовност (45-50 минути; проверявайте с клечка за зъби).
Паят е вкусен, ароматен, пухкав и определено искам още!
Споделете с мен резултатите, ако решите да опитате и вие от този пай, нападнат от културисти :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар