Преди това, обаче, ще си поговорим за един зеленчук, с чийто вкус се запознах съвсем скоро.
Кейл
Кейл (Kale; Brassica oleracea) е зеленчук от рода на зелето.
Листата обикновено са зелени и много къдрави. Те предоставят земен вкус и висока хранителна стойност.
Слави се с благоприятното си влияние върху здравето и съдържанието на много фитонутриенти.
Отглежда се лесно и може да вирее на ниска температура.
Има различни разновидности, а всяка от тях се различава по вкус, текстура и външен вид.
- Къдравият кейл е тъмно зелен и с леко горчив вкус.
- Декоративният кейл се използва за салати, а листата му са зелени, бели или лилави. Има по-мек вкус.
- Разновидностите на кейла Lacinato и Tuscan са с тъмно синьо-зелени листа. Има леко по-сладък и деликатен вкус в сравнение с къдравия кейл.
История
Кейлът е донесен в Европа около 600 г. пр. Хр.
През 17ти век е пренесен и в САЩ.
Някои от разновидностите му са от доста по-скоро: декоративният е култивиран през 1980 в Калифорния, а Lacinato - в Италия през късните години на 19ти век.
Здравословни ползи
- Антиоксидантни свойства. Нутриентите в кейла са антиоксидантни, антивъзпалителни, противоракови.
- Само 100 калории от кейл осигуряват 350 мг омега-3 мастни киселини.
- Съдържа витамин К.
- Положително влияние върху сърдечно-съдовата система.
- Детоксикиращо действие.
В 100 гр суров кейл има:
50 ккал
1 г мазнини
0 мг холестерол
10 г въглехидрати (2 г фибри)
3 г протеин
Витамини:
Витамин А - 15376 IU
Витамин C - 120 мг
Витамин К - 817 мг
Витамин К - 817 мг
Витамин B6 - 0.3 мг
Фолиева киселина - 29 мкг
Минерали:
Калции - 135 мг
Желязо - 1.7 мг
Магнезий - 34 мг
Калий - 447 мг
натрий - 43 мг
Манган - 0.8 мг
Вода - близо 85 г.
Как да избираме и приготвяме кейл
Следете листата да са тъмно оцветени.
Съхранявайте на хладно място, защото топлите температурни стойности ще окажат отрицателно влияние върху вкусовите му качества.
Избирайте кейл с по-малки листа, защото те имат по-добър вкус спрямо големите.
Вирее през цялата година, но основно - от средата на зимата до началото на пролетта.
В хладилник може да се съхранява за 5 дни. Колкото по-дълго стои, толкова по-горчив вкус ще има.
Не измивайте кейла, ако след това ще го съхраните.
Препоръчвам суровата консумация на кейл, или сварен на пара за не повече от 5 минути.
Преди да го приготвите, може да го измиете и полеете със сок от лимон.
Личен опит
За кейла разбрах от мой приятел (на когото благодаря много).
В последствие, вуйчо и вуйна донесоха семена от кейл от Канада.
Майка ми направи разсад и раздаде на познати.
Интересното е, че на всички останали разсадът от кейл се разви, а нашият - загина :)
Както и да е, тази година опитах така полезния зеленчук.
Оказа се, че е и много високо алкален, наред с всички здравословни ползи.
Вкусът е специфичен, леко горчив. Вероятно нашият кейл е стандатен, къдрав.
Честно да ви кажа, не бих яла кейл самостоятелно.
Но в комбинация с други зеленчуци, под формата на салата, е чудесен.
Все още, за съжаление, кейлът не е често срещан на родния пазар.
Но ако се сдобиете със семена, отглеждането му не е никак трудно.
И така, ето предложението за
САЛАТА ОТ КЕЙЛ И ДИВ ЛУК
Необходими продукти
Количествата са според личните предпочитания
- листа от кейл
- листа от див лук
- маслини
- краставици
- домати
- хималайска сол
- шарлан
Начин на приготвяне
Нарежете на ситно листата от кейл.
Нарежете краставиците, доматите и перата от див лук.
Смесете зеленчуците, овкусете и прибавете маслини.
Вариант:
Много хубава комбинация се получава от: кейл, връзка копър, връзка магданоз, домати. Може да овкусите и със сок от лимон.
Да ви е вкусно и здравословно!
Източници:
http://nutritiondata.self.com/
http://www.whfoods.com/
Няма коментари:
Публикуване на коментар