Хапвах я с голямо желание, защото имаше специфичен аромат и вкус, които ми допаднаха много.
Все още не съм я приготвяла вкъщи и това е причината тази рецепта да си няма снимка :)
Но ще споделя с вас продуктите и начина на приготвяне.
Предупреждавам, че салатата може да не се хареса на всеки.
Необходими продукти
- връзка копър
- връзка магданоз
- връзка свежа мента
- 1 червена чушка
- сол
- сок от 1 ломон
- зехтин
Начин на приготвяне
- Нарежете на ситно всички продукти и ги разбъркайте добре.
- Подправете с морска сол, сок от прясно изцеден лимон и зехтин.
По желание: добавете нарязани маслини
Червените чушки са ароматни и сладки (разбира се, ако не изберете люти). Източник на витамин C и на някои по-важни минерали: калций, магнезий, фосфор, както и цинк.
Ментата е ароматна билка, която е неповторима за мен, когато се приготви под формата на чай. С ментата става чудесна лимонада (когато се прибавят свежи листенца). Намира място при лечение на чревни разстройства.
Обичам свежия вкус на пресни ментови листенца.
Магданозът е източник на витамин C и каротен (особено листата). Не се препоръчва за хора, които страдат от заболявания на отделителната система и черния дроб (това се налага заради съдържанието на оксалати в магданоза).
Смята се, че растението възбужда апетита (имайте едно на ум :) ).
Смята се, че растението възбужда апетита (имайте едно на ум :) ).
Копър - едногодишно растение, което се използва както в пресен вид, така и в сушен. Отлично си върви с риба (дори преди малко извадих една тава херинга с копър от фурната...), но и е прекрасна подправка към салати със свежи зеленчуци.
А знаете ли, че копърът има и диуретичен ефект? Ако сте почитатели на естествените диуретици, може да прибавите копър към набора от листа от бреза и мечо грозде :)
Източници: чушки, магданоз и мента - www.bb-team.org
копър - wikipedia.org
Няма коментари:
Публикуване на коментар