събота, 16 август 2014 г.

Хранене. На All Inclusive в Турция

На All Inclusive в Турция

Хранителен режим: мисия възможна

Често се опитвам да мотивирам хората около мен и да им представям различни варианти, така че хранителният им режим да не пострада по време на почивка.
Разбира се, ако самите те не желаят да пострадат.

Смятам, че ако не си опитал нещо на свой гръб, или ако нямаш сериозни познания или частичен опит в областта, то всичките думи си остават просто думи.
Ето защо ще споделя моето преживяване сред купищата храна на All Inclusive в Турция.

Както вече споменах, всичко зависи от целите и приоритетите ви.

Аз отивам на почивка с идеята, че там ще съумявам да спазвам до голяма степен разбиранията си за здравословно хранене и принципите, които следвам в хранителния си режим.
Не отивам, за да преяждам с каквото ми падне, а след това да се оплаквам от качени килограми и проблеми със храносмилането.
Тази година с Роско решихме да почиваме в Турция (Алания, Анталия, Hedef Beach Resort & Spa хотел).
Избрахме оферта, която беше представена като УЛТРА-ол-инклузив.

Не ме питайте. И до днес не знам какво имат предвид под "ултра".
Може би купищата храна и неограничените количества, които можеш да взимаш (в определени часове).
Смятахме, че по този начин - на шведска маса и с голям избор, все ще съумеем да пригодим предложените варианти спрямо нашето хранене.
И до голяма степен се справихме отлично.

Три основни момента:
  • Няма да повторим дестинацията. Написахме си домашното и ще имаме едно на ум.
    Просто ние не сме туристите, които ще останат доволни в Турция.
    Защото сме "смахнати" и "неплажни билдъри" :)
    Все още се чудя защо съдбата реши да идем там... Може би, за да видим планини от храна; нахални руснаци; купища храна, която се изхвърля (тъжно); пълен контраст между скъпи ходели и бедни къщи.
    Може би, за да се убедим още веднъж, че по-хубаво от дома няма.
  • Ако сте от хората, които искат да идат на място, където да се "пръснат" от вкусна храна - това е вашата оферта.
    Че готвят добре - така е.
    Че е вкусно - няма спор.
    Че се грижат за клиентите си - факт.
    Но дялът на нездравословните рецепти спрямо качествената храна е пъти по-голям.
    Набляга се на евтиното, за да задоволи количеството.
  • Ако искате да контролирате храната си, където и да се намирате, то за вас е място, където ще можете сами да приготвите гозбите си.
    Да знаете какво слагате и как точно го обработвате.

    Ако не ви се занимава с готвене или искате да опитате нещо различни, което обаче да не окаже значителни негативни последици върху изградените ви навици, може да прочетете следващите редове.

Часово разпределение на шведската маса

Ще направя лек коментар, който е базиран изцяло на нашите лични разбирания за "плюс" и "минус".

07:00 - 10:00 ЗАКУСКА
10:00 - 10:30 КЪСНА ЗАКУСКА
Плюс: печени картофи (които ни спасиха); пресни зеленчуци; маслини; пресни подправки; варени яйца; черен чай; вода
Минус: липса на месо, наличие на съмнителен салам; прекалено голям дял на млечни продукти, желета, "зърнени" закуски, хляб; ярко оцветени напитки, наподобяващи степчета е огромни количества

12:30 - 14:00 - ОБЯД
Плюс: печени картофи; варен ориз; нахут; месо/риба; пресни зеленчуци и подправки; маслини
Минус: много от манджите, които съдържаха месо, бяха изключително мазни (със сигурност не са приготвяни здравословно); преобладаваха салати с майонеза; месото беше само пилешко и свършваше бързо; в един ден нямаше и месо, и риба; дълги опашки на скарите

19:00 - 21:00 - ВЕЧЕРЯ
Плюс: Ако отидеш точно в 19:00 в ресторанта, имаш шанс да се уредиш с хубава порция месо или риба (печена или варена); отново пресни зеленчуци и зелени подправки; маслини; ориз; картофи
Минус: Трябва да измисляш предварителни схеми, за да си запазиш маса и същевременно да си пръв на опашката за храна. Вечерята свършва рано и до другия ден сутринта няма от къде да вземеш храна. Между обяда и вечерята има прекалено голяма дупка.

11:00 - 17:00 Beach Bar
Плюс: всеки ден (без един) имаше пиле на грил, което беше накъсано на хапки; вкусни печени чушки и свежи салати
Минус: месото свършваше преди 13:00 (тоест, следобяд няма от къде да намериш мръвка); прекалено много количество кренвирши в кетчуп и пържени картофки

Основен плюс на целия all inclusive: неограничен достъп до напитки; неограничено количество храна, което можеш да вземеш; прясна храна и вкусно сготвена.
Изключително организиран екип в ресторанта. Хората работят много и работата им е тежка.
Въпреки това са внимателни, любезни и бързи.
На моменти ми ставаше жал за тях, защото повечето гости превръщаха пространството около себе си в кочина. Повечето руснаци, да отбележа.

Основен минус: на пръв поглед голямо разнообразие. Всъщност, обаче, основните хранителни продукти са няколко и се правят различни комбинации. Избираха евтините и сезонни такива. Например: нямаше други плодове, освен диня и пъпеш (абсолютно безвкусни) и портокали (лошо качество); зеленчуците бяха основно краставици, чушки, патладжан и домати; месото беше само пилешко и малко застъпено (питах специално за това и ми отговориха, че в този хотел имат проблем с месото); рибата беше най-често херинга, веднъж пъстърва и веднъж скумрия.
Изхвърляха се ежедневно КУПИЩА храна. Истинско разхищение.
Имайки предвид колко хора гладуват, това си е тъжно.
Просто видях с очите си как почти никой не преценява реалните си възможности. Пълнят чиниите с връх, но не изяждат и 1/3 от тях.

Как се справихме ние

Първо и основно: благодарни сме, че си взехме достатъчно телешки протеин (даже можеше и още)!
Радвам се, че си носехме и няколко пакета оризовки, както и сурови ядки, които ни спасиха в първия и последния ден.

Ставахме в 6.30 (без аларма, лягахме си рано), пиехме протеин в стаята и в 7.00 заковавахме в ресторанта.
Тогава нямаше много хора (руснаците, които бяха 99% от летуващите, още спяха след дълги среднощни запои).
Вече бяхме взели дозата белтъчини и на закуска хапвахме печени картофи (много вкусни), хубави зеленчуци и маслини; чаша кафе и/или чай.
В 10 ч. отивахме за още едно хапване. Роско пиеше протеин, а аз най-често бях вегетарианка в това си хранене :D

В 13 ч. на обяд имахме добър избор и като цяло нямам оплаквания. Освен може би това, че много малко храни бяха само задушавани.
Не сме свикнали на готвени манджи с толкова мазно.

Следобед си беше истински проблем... Аз спасявах положението с печени чушки и зеленчуци на корем. Роско отново залагаше на протеин (докато имаше). Понякога успявахме към 15.30 ч да намерим останали парчета месо. Всъщност, бяха точно два такива случая.

В 19 ч. беше голяма битка! Тогава всички са гладни и будни. Имахме стратегия - щом отворят вратите на ресторанта, аз намирах по-отдалечена от тълпите маса и сядах. На стола срещу мен оставях чантата си.
През това време Роско отиваше на лов за месо. Донасяше 2 бр чинии и вече, след като те бяха на масата, се знаеше: "това е запазена маса" :) Можехме спокойно да обикаляме и двамата.
Прицелвахме се към въглехидратите (най-често ориз или нахут). На вечеря аз ги избягвах (така се храня по принцип) и пресните доматки и краставици.

Лягахме си рано и не усещахме глад. Нямаше да е лошо, обаче, ако имаше още едно хранене.

И така, до голяма степен съм доволна.
Не се върнах с +5 кг (както ме уверяваха някои), нито пък развалих формата и стомаха си.
Успяхме с наличните възможности да спретнем един по-близък до разбиранията ни режим.

Не успяхме на 100%, защото много често храната беше повече мазна от необходимото (разбирайте, готвена с лоша мазнина) и нямаше как да знаем дали в някои ястия няма скрит глутен или захар.

Спирам вече с приказките и ще ви оставя на няколко снимки.
Умишлено нито споменах масището със сладки храни, нито пък съм ги снимала.
Повярвайте ми, те предизвикват диабет само като ги погледнеш :)

Предстои ми още едно моренце - нашето си! И този път ще имам условия да приготвям храната си сама. Така, както ми харесва най-много :)










1 коментар: