сряда, 6 август 2014 г.

Рецепти. Сгушило се пиле в морска сол

Тази рецепта е вдъхновена от Джейми Оливър - попаднах на негово видео, в което трупаше ли, трупаше купчина морска сол върху пиле.
Изваждането на пилето след изпичане беше доста ефектен процес.

Реших да опитам и аз!
И чудо - получи се :)

Необходими продукти

  • 1 цяло пиле (би било много хубаво, ако си намерите домашна кокошка - със сигурност вкус и качество ще са ненадминати)
  • 2, 5 пакета морска сол
  • 3 цели сурови яйца
  • щипка босилек
  • 2 щипки сушена мащерка
  • 30 мл зехтин
  • 1 лимон

Начин на приготвяне

  • Изсипете морската сол в голяма купа и добавете суровите яйца. Разбъркайте добре.
  • Вземете тава и сложете малко от солта на дъното (като постелка)
  • Сложете пилето отгоре.
  • Смесете босилека и мащерката, добавете зехтин. С получената смес намажете пилето.
    Нарежете лимона на кръгчета и сложете няколко както върху пилето, така и вътре в него (вътре също може да сложите от подправките).
  • Покрийте пилето с останалата морска сол, така че да не се вижда от никъде.
    Да се получи нещо като "иглу" без вход :)
  • Сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете за 2,5 часа на същата температура.
  • Извадете тавата и се пригответе за разчупването на морската сол.
    Тя ще бъде твърда, а пилето отдолу - много горещо.
    Джейми го прави с връх на вилица или лъжица, но на мен ми трябваше нещо по-солидно.
    Добре, че в момента на разчупването Росен се прибра, та ми помогна в мисията "Да извадим пилето от морската сол" 
Да ви е вкусно!!!

Много хора биха се зачудили дали пилето, приготвено по този начин не е прекалено солено.
Същото нещо се питах и аз, преди да опитам.
Оказа се, че месото си взема колкото му е нужно.
Благодарение на спойката с яйцата, морската сол става на здрава коричка след изпичането.
А когато я разбием, виждаме, че нищо не е здраво залепнало по пилето :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар