вторник, 7 януари 2014 г.

Рецепти. НВД торта-звезда с тахан и яйца

Таханът е нещо велико!
Да не говорим за яйцата.
Комбинацията между тях е една от любимите ми и редовно вечерям с нея.
Днешната рецепта е вкусна мини-торта, която е подходяща дори за късна вечеря, тъй като почти няма въглехидрати и съдържа много полезни мазнини (от жълтъците и тахана).

Необходими продукти (за 1 торта-звезда):
4 яйца размер L
80 гр сусамов тахан (пълнозърнест)
сироп със стевия (малини) 10 мл - може да го замените само със стевия или друг натурален подсладител
канела
натурално какао
годжи бери (може да замените с червени боровинки, те са само за украса)
кокосови стърготини
формичка за курабийки (моите са звездички)

Начин на приготвяне:
  • Разбийте яйцата на ръка или в блендер заедно със сиропа от стевия (или друг подсладител).
  • Изсипете ги в предварително силно нагорещен тиган с незалепващо покритие. Много е важно тиганът да е наистина добре нагорещен! След това захлупете тигана с капак и намалете температурата. Идеята е омлетът да се изпече хубаво и от вътре, като увеличи значително своята дебелина. За много кратко време е готов, така че не се отделяйте от котлона. След като се надигне, го обърнете за 10-20 сек от другата страна. Готов е!
  • Вземете формичката за курабийки и изрежете няколко от омлета. С размера на моя тиган и формичка се получиха 4 големи звезди и 3 много малки - за декорация в чинията.
  • Загрейте малко количество вода (50 мл), след което разбъркайте тахана с какаото и канелата заедно с водата. Така таханът набъбва, а с доброто бъркане става гладка смес с какаово-канелен мирис и оттенък.
  • В красива, семпла чиния започнете да подреждате "блатовете" - вече изрязаните звездички. Слагате първата звездичка - заливате с тахановата смес, нека на места да се стича, а на места да се вижда текстурата на блата. Слагате втората зведичка - заливате и нея... И така до последната, която отново заливате с тахан, поръсвате с кокосови стърготини и годжи бери за цвят.
  • Ако са ви останали изрезки и имате по малки формички - изрежете, за да украсите около чинията. Ако не ви се занимава толкова - винаги може да сложите изрезките в чашка и да ги разбъркате с тахан. Няма да е толкова красиво за окото, но със сигурност ще е вкусно.


БОН АПЕТИ!
Мини-тортата съдържа много мазнини и е с голяма хранителна стойност. Съдържа доста калории. Спокойно може да я разделите на две хранения, за да сте сигурни, че всичките хранителни вещества ще бъдат добре усвоени.



Хранителен състав на цялото количество:
881 ккал; 47 гр белтък; 70 гр мазнини; 16 гр въглехидрати
(в сметките не влизат какаото, канелата и кокосовите стърготини - те са в много малки количества, за цвят, мирис и вкус. Въглехидратите идват от пълнозърнестия тахан)

Тази рецепта е публикувана и в BB-Team: "Малка торта за големи гладници"


Няма коментари:

Публикуване на коментар