вторник, 14 януари 2014 г.

Рецепти. Соленки от овесени ядки.

Днес ще ви покажа любим вариант при приготвянето на овесени ядки.
Е, разбира се, предпочитам ги сладки, но и за тях ще говорим :)
Овесените ядки са хубав вариант като източник на въглехидрати.
Много хора ги отричат, някои ги обожават. Всичко е до лични убеждения, опит и количество.

Рецептата е лесна за изпълнение, а соленките са удобни за пренасяне, така че освен за закуска, може да ги вземете в офиса към обяда, или пък преди тренировка.

Необходими продукти:
250 гр фини овесени ядки
2 яйца
сол
черен пипер
шарена сол
(По желание за плънка: маслини, царевица, кашкавал, кайма)

Начин на приготвяне:

  1. Сложете овесените ядки в блендера заедно със суровите яйца, подправките на вкус и малко топла вода.
  2. Пасирайте до получаване на гладка, хомогенна смес. Трябва да е по-гъста от смес за палачинки. 
  3. Изсипете сместа в тава с формички, предварително намазнени. Може да използвате и форми за еднократна употреба, но нека да са по-плитки, за да се изпекат хубаво соленките. Ако са дебели, заради спецификата на овесените ядки, рискувате да хванат добра коричка, но центърът да е суров.
  4. Тук правя вметка за тези, които искат да сложат повече вкус в соленките. Пробвала съм три варианта: нарязани на ситно маслинки с кашкавал; царевичка с кайма; сурови слънчогледови семки. При тях изсипвате от сместта до половината на формичката, слагате избраната плънка, след което покривате с още от овесената смес. Поръсете на места със семки или кашкавал.
  5. Слагате тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете до кулинарна готовност. Около 45-50 мин, но всичко зависи от фурната ви и дебелината на овеските. Проверявайте.

Бон апети!

Хранителен състав за цялото количество:
Зависи от това дали сте слагали плънка и каква, но основната смес съдържа:

1023 ккал, 46 гр белтък, 27 гр мазнини, 147 гр въглехидрат

Няма коментари:

Публикуване на коментар