неделя, 4 май 2014 г.

Рецепти. Няколко идеи с... тахан!

Таханът е любима моя храна.
Направо до пристрастяване.
Макар че не е полезно да се пристрастяваме към храната :) Това не води до нищо хубаво.

Таханът представлява продукт от смилане на семена и/или ядки. Изходният продукт (семената) могат да бъдат сурови, сушени или печени.
Това съответно влия на цвета, вкуса, хранителни стойности и качества на тахана.
Лично аз предпочитам тахан от сурово-пресовани семена - смятам, че полезните вещества в него са значително повече.
Разбира се, не връщам и другите видове.

Обичам сусамов тахан, слънчогледов тахан, тахан от тиквени семки, смес от сусам и лен, орехов тахан;
Тъй като имам непоносимост към сусам, ми се наложи да се насоча към останалите.

Използвам тахан, за да си направя здравословни десерти и по този начин не ми се налага да залитам по рафтовете, пълни със захар.

Ще ви дам няколко сладки идеи за приготвянето на тахан:


Ако не ви се занимава с аранжирането на такава торта, спокойно може да се ограничите само до един сладък омлет (разбийте яйцата със стевия, канела и ванилия), намазан с тахан.
Вкусно и много засищащо. Внимание - опасност от прекаляване с калориите :)
Напоследък изключително много ценя суровите бонбони и експериментирам с различни вкусове. Необходимите съставки са:
- тахан
- сушени плодове
- счукани или смлени ядки
- подсладител (използвам стевия)
Всички продукти се смесват до получаването на гъста и лепкава смес, оформят се топчета и се овалват в кокосови стърготини, какао, различни семена и т.н. - според вкуса.
Отново много калорично изделие, но също така вкусно и богато на хубави източници на мазнини.
Суровите торти са другото изкушение, което ме спечели за специални поводи.
Блатът се прави като основата на суровите бонбони, а крема отгоре може да варира. Хубаво е да се използва и кокосово масло, за да може да стои по-стегнат.
  • тахан/фъстъчено масло + оризовки = зареждащото гориво на почти всеки културист
Наблюдавам подготовките на не един професионален културист. Много от тях предпочитат да зареждат с качествени източници на мазнини и въглехидрати. Истинска калорийна и енергийна бомба са сандвичите от оризовки и тахан (или натурално фъстъчено масло).
Предпочитани са и защото са лесни за приготвяне. А в часовете преди състезанието, когато кантарът е минал и мускулът трябва да се зареди, едва ли на състезателите им се разправя с кулинарни подвизи.
Пакетче оризовки, бурканче тахан и нещо за намазване. Бързо, лесно и взривяващо гориво.
Важно е оризовките да бъдат абсолютно натурални, без сол.
  •  шоколад от тахан
Необходимите продукти: тахан, доза шоколадов протеин, малко вода - всичко се бърка до хомогенна смес, оставя се в хладилник да стегне. По желание може да се гарнира с различни сушени плодове.
  • тахан + гречка

Новата ми експериментаторска смес - сварявате гречка, оставяте я да изстине. Обърквате със слънчогледов тахан и подсладител. Неочаквано вкусна комбинация :)
  • тиквен тахан + канела
Най-малко харесвам тиквения тахан, когато е натурален. Но в комбинация с канела нещата стават магически. Използвам сместа като десерт след вечерното хранене.

Това е от мен.
Оставям ви да творите.
С тахан, този процес може да е безкраен :)

Бон апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар