сряда, 1 октомври 2014 г.

Рецепти. Салата от КЕЙЛ и див лук

Днес ще ви представя рецепта за бърза, свежа и полезна салата.
Преди това, обаче, ще си поговорим за един зеленчук, с чийто вкус се запознах съвсем скоро.

Кейл


Кейл (Kale; Brassica oleracea) е зеленчук от рода на зелето.
Листата обикновено са зелени и много къдрави. Те предоставят земен вкус и висока хранителна стойност.
Слави се с благоприятното си влияние върху здравето и съдържанието на много фитонутриенти.

Отглежда се лесно и може да вирее на ниска температура.
Има различни разновидности, а всяка от тях се различава по вкус, текстура и външен вид.

  • Къдравият кейл е тъмно зелен и с леко горчив вкус.
  • Декоративният кейл се използва за салати, а листата му са зелени, бели или лилави. Има по-мек вкус.
  • Разновидностите на кейла Lacinato и Tuscan са с тъмно синьо-зелени листа. Има леко по-сладък и деликатен вкус в сравнение с къдравия кейл.

История

Кейлът е донесен в Европа около 600 г. пр. Хр. 
През 17ти век е пренесен и в САЩ.
Някои от разновидностите му са от доста по-скоро: декоративният е култивиран през 1980 в Калифорния, а Lacinato - в Италия през късните години на 19ти век.

Здравословни ползи

  • Антиоксидантни свойства. Нутриентите в кейла са антиоксидантни, антивъзпалителни, противоракови.
  • Само 100 калории от кейл осигуряват 350 мг омега-3 мастни киселини.
  • Съдържа витамин К.
  • Положително влияние върху сърдечно-съдовата система.
  • Детоксикиращо действие.
В 100 гр суров кейл има:
50 ккал
1 г мазнини
0 мг холестерол
10 г въглехидрати (2 г фибри)
3 г протеин

Витамини:
Витамин А - 15376 IU
Витамин C - 120 мг
Витамин К - 817 мг
Витамин B6 - 0.3 мг
Фолиева киселина - 29 мкг

Минерали:
Калции - 135 мг
Желязо - 1.7 мг
Магнезий - 34 мг
Калий - 447 мг
натрий - 43 мг
Манган - 0.8 мг

Вода - близо 85 г.

Как да избираме и приготвяме кейл

Следете листата да са тъмно оцветени.
Съхранявайте на хладно място, защото топлите температурни стойности ще окажат отрицателно влияние върху вкусовите му качества.
Избирайте кейл с по-малки листа, защото те имат по-добър вкус спрямо големите.
Вирее през цялата година, но основно - от средата на зимата до началото на пролетта.
В хладилник може да се съхранява за 5 дни. Колкото по-дълго стои, толкова по-горчив вкус ще има.
Не измивайте кейла, ако след това ще го съхраните.

Препоръчвам суровата консумация на кейл, или сварен на пара за не повече от 5 минути.
Преди да го приготвите, може да го измиете и полеете със сок от лимон.

Личен опит

За кейла разбрах от мой приятел (на когото благодаря много).
В последствие, вуйчо и вуйна донесоха семена от кейл от Канада.
Майка ми направи разсад и раздаде на познати.
Интересното е, че на всички останали разсадът от кейл се разви, а нашият - загина :)
Както и да е, тази година опитах така полезния зеленчук.
Оказа се, че е и много високо алкален, наред с всички здравословни ползи.

Вкусът е специфичен, леко горчив. Вероятно нашият кейл е стандатен, къдрав.
Честно да ви кажа, не бих яла кейл самостоятелно.
Но в комбинация с други зеленчуци, под формата на салата, е чудесен.

Все още, за съжаление, кейлът не е често срещан на родния пазар.
Но ако се сдобиете със семена, отглеждането му не е никак трудно.

И така, ето предложението за 

САЛАТА ОТ КЕЙЛ И ДИВ ЛУК




Необходими продукти
Количествата са според личните предпочитания
  • листа от кейл
  • листа от див лук
  • маслини
  • краставици
  • домати
  • хималайска сол
  • шарлан
Начин на приготвяне

Нарежете на ситно листата от кейл.
Нарежете краставиците, доматите и перата от див лук.
Смесете зеленчуците, овкусете и прибавете маслини.

Вариант:

Много хубава комбинация се получава от: кейл, връзка копър, връзка магданоз, домати. Може да овкусите и със сок от лимон.

Да ви е вкусно и здравословно!


Източници:
http://nutritiondata.self.com/
http://www.whfoods.com/


Няма коментари:

Публикуване на коментар