Домашна храна в офиса
Кажете "ДА"!
Няма нищо срамно!
От години си приготвям храната в къщи и я нося с мен през деня, разпределена в кутии или удобни опаковки.
Не знам от къде е тръгнало схващането, че да извадиш кутия с храна (особено в офиса), е нещо изключително срамно.
Кое е срамното? Да се погрижиш за себе си и своето здраве?
Да знаеш какво ядеш? Да си отговорен към себе си и благодарен към тялото си?
Кое е срамното в това да дадеш качествена храна на организма си, за да може той да бъде и по-работоспособен?
Да знаеш какво ядеш? Да си отговорен към себе си и благодарен към тялото си?
Кое е срамното в това да дадеш качествена храна на организма си, за да може той да бъде и по-работоспособен?
Както може да се излиза в почивките за по една цигара; както може да се отива до близката бензиностанция за кроасан и пакетиран сандвич; както може да се "теглят" вафли от близкия автомат за храни и напитки, или пък да се купуват пържени фъстъци от офисната лафка, така може да се отдели и време за собствено приготвената храна, донесена от личната кухня.
И в това няма нищо срамно!
Предимства
Според моите разбирания, в това да носиш домашно приготвена храна, има няколко предимства:
- грижа и отговорност към себе си и здравето си;
- придобиване на по-добра организация и планиране;
- удобство - не е нужно да се търси заведение/кафе/магазинче, защото храната ви винаги е под ръка;
- вкус - възможност да приготвите храната така, че да е изцяло по вкуса ви. Нито ще е прекалено солена, нито ще е залята по погрешка със соса, който не обичате;
- разнообразие - ще избегнете опцията "всяка сутрин на закуска кафе и поничка; на обяд - суха салата от витрината на магазина; следобед - малко ядки (ям здравословно!), а на вечеря - зърнена диета (ям, каквото зърна)". Домашно приготвената храна може да бъде много разнообразна, стига ви просто малко предварително планиране;
- спестяване - да си носиш храна пести много пари! Погрешно е схващането, че струва скъпо. Лично на мен храната ми за деня излиза около 10-12 лв (а аз ям много). Та една салата в близкото заведение е 5 лв. Ако пък се вземе и пържолка - нещата надхвърлят цената на 1 кг месо.
Какво да изберем
За храната в офиса (или като цяло за храната, която си носите) са нужни няколко изисквания:
- с по-дълга трайност;
- лесна за пренасяне;
- удобна за ядене;
- засищаща;
- с по-ниско съдържание на вода (особено, ако няма хладилник; случвало ми се е да нося тиквички, сварени на пара и кутията да плувне във вода);
- компактна, но съдържаща всички необходими макронутриенти;
- лесна за приготвяне, за да не се затормозявате излишно с мисли "ох, колко време загубих в кухнята" (Всъщност това не е загубено, а инвестирано време. Но това е друга тема)
Предложения
Ще дам някои изпитани от мен идеи за удобна за пренасяне и консумация храна.
Сигурна съм (и ще се радвам), че много от вас ще могат да допълнят списъка.
Сигурна съм (и ще се радвам), че много от вас ще могат да допълнят списъка.
- Всичко-съдържаща салата:
- Удобна мини-кутия за една порция.
- Източник на белтък - печено/сварено месо/риба, сварени яйца (сирене, ако консумирате млечни продукти) и т.н.
- Източник на мазнини - авокадо, маслини, студенопресовани олиа, ядки (орехи) и др.
- Източник на въглехидрати - сварени/печени картофи, царевица, грах, боб, оризовки (екструдирани блокчета), домашни сухари (останалите корички от домашния хляб).
- Източник на фибри - сезонен зеленчук.
- Абракадабра - объркай всичко!
Пример: ориз с гъби и маслини, объркани с нарязано на ситно печено пуешко филе;
- Ядки за спешни случаи
Ядките са много предпочитан вариант за междинно хапване. И как да не са - удобни, с дълъг срок на годност, съдържащи всичко необходимо, че и вкусни!
Избирайте сурови ядки, следете за тяхното разнообразие.
Внимавайте - ядките са изключително калорични и не е трудно да се увлечете в консумацията им. Току виж 200 гр (1200 ккал) заминали за един следобед в офиса.
Избирайте сурови ядки, следете за тяхното разнообразие.
Внимавайте - ядките са изключително калорични и не е трудно да се увлечете в консумацията им. Току виж 200 гр (1200 ккал) заминали за един следобед в офиса.
- Мини-сандвичета с големи качества
Сандвичи... Сладки спомени от ученическите години и екскурзиите. Кой не обича сандвичи?
- Основа
- хляб: може да вземете готов. В момента има различни здравословни опции. Препоръчвам многозърнест, от спелта или лимец.
Ако имате глутенова непоносимост, пригответе от нахут или царевица.
- оризовки: лесни и вкусни. Малко са ронливи, но пък с една добра опаковка ще улесните хапването. Има и различни вкусове - зърна, царевица, ориз; с ким, с чубрица, със сол, натурални. - Пълнеж
- източник на мазнини
- източник на белтък
- малко фибри (зеленчук) за разкош - Пълнеж между две основи - и сандвичът е готов.
- Опаковай в алуминиево фолио или салфетка.
Предложение: мини-сандвичета с големи качества
- Лесно за хапване месо
Не е нужно да носите кавърма и да се притеснявате от разтекъл се сос.
Пригответе си месото така, че да е удобно за консумация и лесно за пренасяне.
Пригответе си месото така, че да е удобно за консумация и лесно за пренасяне.
Любимите ми варианти (освен просто пържола), са:
- Кюфтета:
- смелете месо по желание, овкусете и оформете желания грамаж кюфтета;
- по желание може да направите "пица калцоне" от кюфте - оформете топка кайма, разстелете я като "блат" и сложете в едната половина грах, царевица, морковче, гъбки и т.н. Прегънете на две, притиснете хубаво краищата. Бутнете във фурната на 200 градуса.
- гнездо-разкош - оформете топка от каймата, след което я превърнете в "гнездо". Чукнете в средата едно яйце, и - хоп във фурната. - Рулца
- тънко и дълго филе (например свински шницел)
- плънка (лук, моркови, гъби, доматен сос)
- оформете рулцата като ги напълните с плънката, навиете и забодете с клечки за зъби
- изпечете
- нарежете на малки хапки и подредете в кутия, или завийте всяко рулце в отделно фолио, така че да получите мини "дюнер".
- Плодове за разкош
По принцип ограничавам плодовете, но хапвам в дните, когато имам най-много физическа активност. Лесни за пренасяне и много свежи.
Консумирайте 30 мин преди ядене.
Удобни са ябълки и банани.
Опция са и сушени плодове.
Съобразете количествата и калориите спрямо личните си нужди и хранителен режим.
Не забравяйте, че макар и фруктоза, те съдържат захар.
Консумирайте 30 мин преди ядене.
Удобни са ябълки и банани.
Опция са и сушени плодове.
Съобразете количествата и калориите спрямо личните си нужди и хранителен режим.
Не забравяйте, че макар и фруктоза, те съдържат захар.
- Домашни въглехидратни сладости
Изключително вкусно и удобно е, ако приготвите домашен кекс/мъфини/хляб.
Енергийно и лесно за консумация.
Винаги може да приготвите малка кутийка с парче месо (или каквото ядете за белтъчини) и малко зеленчуци, а като въглехидрат - да увиете порция домашна сладост. Тъкмо ще имате и десерт.
Енергийно и лесно за консумация.
Винаги може да приготвите малка кутийка с парче месо (или каквото ядете за белтъчини) и малко зеленчуци, а като въглехидрат - да увиете порция домашна сладост. Тъкмо ще имате и десерт.
Личен пример
Аз съм от хората, които не се притесняват да си носят храна.
Обикновено раницата ми е тежка и освен нужните за професията принадлежности, вътре се мъдрят и поне 2 кутии с храна.
И една с глутамин :)
Хранителният ми режим е от 6 хранения (не казвам, че така трябва да се яде, това е личен избор след много експерименти. Избор, съчетан с физическа активност, начин на живот и цели). Закусвам и вечерям вкъщи, а останалите 4 хранения са навън. Порцията въглехидрати е стабилна и е на закуска - у нас.
Кутия №1: месо, разпределено на 4 порции (кюфтета, пържоли, хапки).
Кутия №2: зеленчуци (най-дълбоката кутия, пълна до козирката) - краставици, тиквички, айсберг, броколи, карфиол и тн. Предварително обелени/нарязани/на пара/запечени...
Отделно: 2 плода (като междинно хранене и след тренировка) - 2 пъти седмично;
За мазнини: или овкусявам зеленчуците, или хапвам сурови ядки. А в някои дни включвам тахан - той е лесен за пренасяне в малки бурканчета.
Разбира се, нося си и вилица :)
Надявам се, че съм мотивирала тези, които се притесняват да носят храна.
Надявам се, че съм дала повече идеи на останалите.
Мислете за себе си и не се срамувайте от това, че се грижите за здравето си!
Обикновено раницата ми е тежка и освен нужните за професията принадлежности, вътре се мъдрят и поне 2 кутии с храна.
И една с глутамин :)
Хранителният ми режим е от 6 хранения (не казвам, че така трябва да се яде, това е личен избор след много експерименти. Избор, съчетан с физическа активност, начин на живот и цели). Закусвам и вечерям вкъщи, а останалите 4 хранения са навън. Порцията въглехидрати е стабилна и е на закуска - у нас.
Кутия №1: месо, разпределено на 4 порции (кюфтета, пържоли, хапки).
Кутия №2: зеленчуци (най-дълбоката кутия, пълна до козирката) - краставици, тиквички, айсберг, броколи, карфиол и тн. Предварително обелени/нарязани/на пара/запечени...
Отделно: 2 плода (като междинно хранене и след тренировка) - 2 пъти седмично;
За мазнини: или овкусявам зеленчуците, или хапвам сурови ядки. А в някои дни включвам тахан - той е лесен за пренасяне в малки бурканчета.
Разбира се, нося си и вилица :)
Надявам се, че съм мотивирала тези, които се притесняват да носят храна.
Надявам се, че съм дала повече идеи на останалите.
Мислете за себе си и не се срамувайте от това, че се грижите за здравето си!
Няма коментари:
Публикуване на коментар