вторник, 27 май 2014 г.

Хранене. Домашна храна в офиса?

Домашна храна в офиса

Кажете "ДА"!

Няма нищо срамно!

От години си приготвям храната в къщи и я нося с мен през деня, разпределена в кутии или удобни опаковки.
Не знам от къде е тръгнало схващането, че да извадиш кутия с храна (особено в офиса), е нещо изключително срамно.
Кое е срамното? Да се погрижиш за себе си и своето здраве?
Да знаеш какво ядеш? Да си отговорен към себе си и благодарен към тялото си?
Кое е срамното в това да дадеш качествена храна на организма си, за да може той да бъде и по-работоспособен?

Както може да се излиза в почивките за по една цигара; както може да се отива до близката бензиностанция за кроасан и пакетиран сандвич; както може да се "теглят" вафли от близкия автомат за храни и напитки, или пък да се купуват пържени фъстъци от офисната лафка, така може да се отдели и време за собствено приготвената храна, донесена от личната кухня.

И в това няма нищо срамно!

Предимства

Според моите разбирания, в това да носиш домашно приготвена храна, има няколко предимства:
  • грижа и отговорност към себе си и здравето си;
  • придобиване на по-добра организация и планиране;
  • удобство - не е нужно да се търси заведение/кафе/магазинче, защото храната ви винаги е под ръка;
  • вкус - възможност да приготвите храната така, че да е изцяло по вкуса ви. Нито ще е прекалено солена, нито ще е залята по погрешка със соса, който не обичате;
  • разнообразие - ще избегнете опцията "всяка сутрин на закуска кафе и поничка; на обяд - суха салата от витрината на магазина; следобед - малко ядки (ям здравословно!), а на вечеря - зърнена диета (ям, каквото зърна)". Домашно приготвената храна може да бъде много разнообразна, стига ви просто малко предварително планиране;
  • спестяване - да си носиш храна пести много пари! Погрешно е схващането, че струва скъпо. Лично на мен храната ми за деня излиза около 10-12 лв (а аз ям много). Та една салата в близкото заведение е 5 лв. Ако пък се вземе и пържолка - нещата надхвърлят цената на 1 кг месо.

Какво да изберем

За храната в офиса (или като цяло за храната, която си носите) са нужни няколко изисквания:
  • с по-дълга трайност;
  • лесна за пренасяне;
  • удобна за ядене;
  • засищаща;
  • с по-ниско съдържание на вода (особено, ако няма хладилник; случвало ми се е да нося тиквички, сварени на пара и кутията да плувне във вода);
  • компактна, но съдържаща всички необходими макронутриенти;
  • лесна за приготвяне, за да не се затормозявате излишно с мисли "ох, колко време загубих в кухнята" (Всъщност това не е загубено, а инвестирано време. Но това е друга тема)

Предложения

Ще дам някои изпитани от мен идеи за удобна за пренасяне и консумация храна.
Сигурна съм (и ще се радвам), че много от вас ще могат да допълнят списъка.
  • Всичко-съдържаща салата:
  1. Удобна мини-кутия за една порция.
  2. Източник на белтък - печено/сварено месо/риба, сварени яйца (сирене, ако консумирате млечни продукти) и т.н.
  3. Източник на мазнини - авокадо, маслини, студенопресовани олиа, ядки (орехи) и др.
  4. Източник на въглехидрати - сварени/печени картофи, царевица, грах, боб, оризовки (екструдирани блокчета), домашни сухари (останалите корички от домашния хляб).
  5. Източник на фибри - сезонен зеленчук.
  6. Абракадабра - объркай всичко!
Пример: ориз с гъби и маслини, объркани с нарязано на ситно печено пуешко филе;
  • Ядки за спешни случаи
Ядките са много предпочитан вариант за междинно хапване. И как да не са - удобни, с дълъг срок на годност, съдържащи всичко необходимо, че и вкусни!
Избирайте сурови ядки, следете за тяхното разнообразие.
Внимавайте - ядките са изключително калорични и не е трудно да се увлечете в консумацията им. Току виж 200 гр (1200 ккал) заминали за един следобед в офиса.
  • Мини-сандвичета с големи качества
Сандвичи... Сладки спомени от ученическите години и екскурзиите. Кой не обича сандвичи?
  1. Основа
    - хляб: може да вземете готов. В момента има различни здравословни опции. Препоръчвам многозърнест, от спелта или лимец.
    Ако имате глутенова непоносимост, пригответе от нахут или царевица.
    - оризовки: лесни и вкусни. Малко са ронливи, но пък с една добра опаковка ще улесните хапването. Има и различни вкусове - зърна, царевица, ориз; с ким, с чубрица, със сол, натурални.
  2. Пълнеж
    - източник на мазнини
    - източник на белтък
    - малко фибри (зеленчук) за разкош
  3. Пълнеж между две основи - и сандвичът е готов.
  4. Опаковай в алуминиево фолио или салфетка.
  • Лесно за хапване месо
Не е нужно да носите кавърма и да се притеснявате от разтекъл се сос.
Пригответе си месото така, че да е удобно за консумация и лесно за пренасяне.
Любимите ми варианти (освен просто пържола), са:
  1. Кюфтета:
    - смелете месо по желание, овкусете и оформете желания грамаж кюфтета;
    - по желание може да направите "пица калцоне" от кюфте - оформете топка кайма, разстелете я като "блат" и сложете в едната половина грах, царевица, морковче, гъбки и т.н. Прегънете на две, притиснете хубаво краищата. Бутнете във фурната на 200 градуса.
    - гнездо-разкош - оформете топка от каймата, след което я превърнете в "гнездо". Чукнете в средата едно яйце, и - хоп във фурната.
  2. Рулца
    - тънко и дълго филе (например свински шницел)
    - плънка (лук, моркови, гъби, доматен сос)
    - оформете рулцата като ги напълните с плънката, навиете и забодете с клечки за зъби
    - изпечете
    - нарежете на малки хапки и подредете в кутия, или завийте всяко рулце в отделно фолио, така че да получите мини "дюнер".
  • Плодове за разкош
По принцип ограничавам плодовете, но хапвам в дните, когато имам най-много физическа активност. Лесни за пренасяне и много свежи.
Консумирайте 30 мин преди ядене.
Удобни са ябълки и банани.
Опция са и сушени плодове.
Съобразете количествата и калориите спрямо личните си нужди и хранителен режим.
Не забравяйте, че макар и фруктоза, те съдържат захар.
  • Домашни въглехидратни сладости
Изключително вкусно и удобно е, ако приготвите домашен кекс/мъфини/хляб.
Енергийно и лесно за консумация.
Винаги може да приготвите малка кутийка с парче месо (или каквото ядете за белтъчини) и малко зеленчуци, а като въглехидрат - да увиете порция домашна сладост. Тъкмо ще имате и десерт.

Личен пример

Аз съм от хората, които не се притесняват да си носят храна.
Обикновено раницата ми е тежка и освен нужните за професията принадлежности, вътре се мъдрят и поне 2 кутии с храна.
И една с глутамин :)
Хранителният ми режим е от 6 хранения (не казвам, че така трябва да се яде, това е личен избор след много експерименти. Избор, съчетан с физическа активност, начин на живот и цели). Закусвам и вечерям вкъщи, а останалите 4 хранения са навън. Порцията въглехидрати е стабилна и е на закуска - у нас.

Кутия №1: месо, разпределено на 4 порции (кюфтета, пържоли, хапки).
Кутия №2: зеленчуци (най-дълбоката кутия, пълна до козирката) - краставици, тиквички, айсберг, броколи, карфиол и тн. Предварително обелени/нарязани/на пара/запечени...
Отделно: 2 плода (като междинно хранене и след тренировка) - 2 пъти седмично;
За мазнини: или овкусявам зеленчуците, или хапвам сурови ядки. А в някои дни включвам тахан - той е лесен за пренасяне в малки бурканчета.

Разбира се, нося си и вилица :)


Надявам се, че съм мотивирала тези, които се притесняват да носят храна.
Надявам се, че съм дала повече идеи на останалите.
Мислете за себе си и не се срамувайте от това, че се грижите за здравето си!
              

Няма коментари:

Публикуване на коментар