събота, 19 април 2014 г.

Рецепти. Великденски "козунак"

Великденски "козунак"

Един по-различен прочит

 
 
Христос воскресе!
Бъдете обичани. Обичайте. Истински и с цялата си същност.

Днес, на този прекрасен празник, ще ви представя един по-различен поглед върху традиционния козунак.
Поглед, пречупен през призмата на мен и Роско - билдъри, които имат непоносимост към глутен и лактоза, а на всичкото отгоре - и към яйца.
Ето защо се налага модифицирането на различни рецепти, така че да ги пригодим към нашите особености.
Така, че да не губим вкусови качества, но да увеличим и хранителната стойност.


Необходими продукти

  • 700 г царевично брашно (то е без глутен)
  • 400 мл кокосово мляко
  • 60 мл оризово олио
  • течна стевия на вкус
  • 1 1/2 ч.л. сода
  • 1 1/2 ч.л. лимонена киселина на кристали

  • Начин на приготвяне

    Може да видите последователните стъпки, оригинална снимка и хранителния състав в рецептата, публикувана за BB-Team - Сладък кекс от царевично брашно и кокосово мляко.
     

    Великденска вариация

    Вчера приготвихме нашия "козунак", който престоя цяла нощ, завит в шкафа, а днес разнесе аромата си и завладя с вкуса си.
    За основа ползвахме горната рецепта, но в добавка (по-празнична) сложихме два вида стафиди (златна и тъмна) с тегло около 250 гр, настъргана кора от лимон и половина и 3 бр ванилия.



    Да ви е сладко!!!

    Разбира се, това променя хранителния състав (за тези, които смятат калории и нутриенти) - увеличава калориите и то от въглехидрати с висок гликемичен индекс.

    Получи се нещо прекрасно на вкус и може да се мери и с най-засукания козунак :)
    Подходящ е за вегетарианци (даже направо вегани), за въглехидратно зареждане, за храна и извън празнични дни.
    За тези, които се притесняват от това, че царевицата може да е ГМО - направете си домашно брашно от домашна царевица.




     
    

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар