...направи си угощение!
Напоследък с Росен преоткриваме кокосовото мляко. Оказва се, че се съчетава чудесно както със сладки, така и със солени храни.
Практически има приложение в много рецепти и може да замести животинското мляко (което ние лично от доста време не използваме), като същевременно придава много екзотичен вкус и примамващ аромат.
Практически има приложение в много рецепти и може да замести животинското мляко (което ние лично от доста време не използваме), като същевременно придава много екзотичен вкус и примамващ аромат.
Кокосовото мляко не бива да се бърка с кокосовата вода, която изтича, когато се отвори кокосовия орех.
Млякото е по-гъсто и бяло.
На пазара се предлага в консерви, но винаги е по-добре да го направим в домашни условия.
Ето два примера за това:
- YouTube, Food FAQ - купувате си цял кокосов орех (важно е да го разклатите, за да видите дали има течност вътре; ако не се чува подобен звук - не купувайте) и го отваряте (във видеото ще видите как точно става това - бързо и лесно). Изваждате месестата част, може да я накиснете във вода. Нарязвате я на ситно и я смилате в силен чопър.
Получената смес се прецежда и това, което изтича, е кокосовото мляко. - wellnessmamma.com - намерих тази рецепта и се доближава до това, което сме опитвали и ние. За целта ви е нужна топла вода и неподсладени кокосови стърготини. Начинът на приготвяне е сходен с видеото - кокосовите стърготини се слагат в блендер заедно с водата, след което сместа се прецежда.
Зависи с какво кухненско оборудване разполагате и колко ви се занимава с това :)
Не отнема много време и знаете, че е домашно приготвено.
Не отнема много време и знаете, че е домашно приготвено.
Консервите са алтернатива и имат доста по-дълъг срок на годност, но като всяка консервирана храна, те не съдържат само кокос и вода.
Хранителен състав
Данните съм взела от bb-team.org (Кокосово мляко, сурово)
На 100 гр кокосово мляко има:
230 ккал
23.84 г мазнини
5.54 г въглехидрати (2.2 г фибри и 3.34 г захари)
2.29 г белтъчини
Източник на: Витамин C, витамин Е, витамин B6, витамин K, калций, желязо, фосфор, магнезий, холин и др.
Кокосовото мляко е богато на мазнини, от които не бива да се притеснявате - съдържа и средноверижни триглицериди.
По принцип средноверижните триглицериди (MCT) се извличат като хранителната добавка (MCT oil) от кокосовите масла.
MCT са мазнини, които имат различна структура от останалите видове мазнини и това е причината да се метаболизират в тялото по различен начин.
Те се транспортират в черния дроб, където се разграждат и освобождават енергия.
Имат доказани ползи в борбата със затлъстяването и подобряване на телесния състав (повече активно тегло, за сметка на по-малко мазнини).
Те се транспортират в черния дроб, където се разграждат и освобождават енергия.
Имат доказани ползи в борбата със затлъстяването и подобряване на телесния състав (повече активно тегло, за сметка на по-малко мазнини).
Използват се и при лечение на различни болести като: кистозна фиброза, заболявания на черния дроб, хранителни разстройства и др.
Източник на енергия и любим продукт на не малко спортисти.
Като цяло - кокосовите продукти са сред любимите ми, защото са вкусни и полезни за тялото.
Когато животът ти поднесе кокосово мляко, направи си угощение!
Първоначално, започнахме да прибавяме кокосово мляко в нашия билдърски кекс, който има много варианти ("Великденски козунак"; ябълковият пай на бодибилдърите).
Но това не стигаше, защото искахме още и още :). Оказа се, че картофеното пюре е много хубаво, когато сварените картофи се намачкат с кокосово мляко. Гарантирам, че вкусът ще е още по-специален, ако се добави и авокадо (но и мазнините ще станат значително повече - внимавайте, ако избягвате комбинации от въглехидрати и мазнини; или пък ако следите отделните макронутриенти в диетата си).
Съвсем наскоро Росен надмина себе си!
Взе съд от йенско стъкло, в който сложи свинско месо (крехко и нарязано на тънко) и кокосово мляко + хималайска сол, куркума и други подправки на вкус. Всичко това се задуши на много бавен огън. Месото стана крехко и изключително ароматно.
Докато във фурната ставаха чудеса, на котлона се вареше гречка.
Докато във фурната ставаха чудеса, на котлона се вареше гречка.
И сега следва супер идейната част - 2 в 1!
Месото стана готово, Росен отцеди бульона и го прибави в дълбока купа, задно с вече добре сварената гречка и ги пасира до пастет с фина консистенция.
Звучи като истинско угощение, нали?
Крехко и ароматно свинско месо с куркума и кокосово мляко, пастет от гречка с кокосово мляко и ябълков пай с кокосово мляко...
Не казвам, че трябва да се изядат на куп. Аз не бих :)
Но е една добра идея, ако очаквате гости и искате да ги впечатлите с нещо интересно и нестандартно.
Експериментите продължават.
Кокосовото мляко е страхотно!
Опитвала съм да правя и палачинки с него - успешно, както и крем от предварително накиснато сурово кашу и банан - супер успешно.
Споделете с мен вашите творения :)
Бон апети!
Сладък царевичен кекс
Палачинки с кокосово мляко, овесени ядки и канела
Сурова торта с крем от кашу, банани и кокосово мляко
Пай с царевично брашно, ябълки и кокосово мляко
Няма коментари:
Публикуване на коментар