четвъртък, 6 август 2015 г.

Рецепти. "Палачинка" от царевично брашно и яйце

Рецептата, която ще ви покажа днес, е измислена буквално за 1 минута и приготвена за още 6! :)

В момента ми липсва креативност за измисляне на подходящо име, но смятам, че рецептата е нещо средно между палачинка и кекс... на тиган! :)

Необходими продукти

  • 100 г царевично брашно
  • 1 яйце, размер L (може да сложите и 2 бр)
  • стевия на вкус
  • 10 г кокосови стърготини (неподсладени)
  • 1 ч.л. канела
  • 10 мл шарлан
  • вода
  • лимонена киселина (на върха на чаена лъжичка)
  • сода (на върха на чаена лъжичка)

Начин на приготвяне

Смесете царевичното брашно, яйцето, стевията, канелата, кокосовите стърготини с малко вода. Трябва да се получи малко по-гъста смес от тази за палачинките. Прибавяйте водата постепенно, за да регулирате гъстотата.
Накрая сложете содата и лимонената киселина, след което разбъркайте с плавни движения.

Изсипете сместа върху предварително намазнен и нагорещен тиган, сложете похлупак и намалете огъня.
По този начин "палачинката" ще се сготви за по-кратко време, ще стане пухкава и ще се надигне.
След около 2-3 мин махнете капака и обърнете от другата страна, след което захлупете за още толкова.

Може да се хапне както самостоятелно, така и намазана със смес от протеин и тахан (ако желаете да си набавите още белтъчини и мазнини).
Ако искате още въглехидрати, може да направите кремче от пасирани банан и какао.

Да ви е вкусно! :)


3 коментара: