събота, 5 септември 2015 г.

Рецепти. Храна за излет

На палатки с домашна храна

Брат ми ще ходи на палатки и реших да му приготвя домашна храна, която ще споделя с вас.
При него всяка хапка има значение и винаги е добре, когато тя е съобразена със здравословното му състояние.
Ето защо е хубаво да има под ръка нещо домашно приготвено, специално за него. :)

Домашното меню:

  • Селските сладки питки на Рони
  • Омлет с чушки и тиквички 
  • Сладки картофи 
  • Печени чушки с подправки

Отделно (за всеки случай):

  • Оризовки (екструдирани оризови блокчета)
  • Царевични екструдирани блокчета
Тук става дума за домашната храна и накратко ще ви споделя основните съставки за всяко от ястията.
Предварително уточнявам, че действах на око и теглото ще е приблизително.

Селски сладки питки

- 200 г царевично брашно
- 1 с.л. канела (пълна)
- 30 мл шарлан
- стевия на вкус
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. лимонена киселина
- вода

-> Смесвате в голяма купа брашното, канелата, шарлана, яйцата, стевията. Постепенно прибавяте по малко вода и бъркате, докато получите хомогенна смес.
ВАЖНО: сместа трябва да е по-гъста от тази за палачинки.
Накрая прибавяте содата и лимонената киселина, след което бъркате с плавни движения.
Изсипвате по 1 черпак от сместа в предварително нагорещен тиган. Изпичат се бързо, така че стойте около котлона. :)
Не се старайте да правите изящни кръгли форми - колкото по-неравно, толкова по-чаровно (в случая).

Омлет с чушки и тиквички

- 3 яйца
- щипка червен пипер
- сол на вкус
- 1/2 червена / зелена или пъстра чушка
- 4-5 кръгчета тиквичка (предварително изпечена на скара / тиган)

-> В нагорещен и намазнен тиган сложете нарязаната на кръгчета чушка. Оставете да се запече за 1-2 мин, след което прибавете разбитите с червен пипер и сол яйца. Отгоре наредете кръгчетата тиквички.
След като омлетът се запече от едната страна и лесно можете да го отлепите от тигана, обърнете и от другата страна за 30-тина секунди.

Сладки картофи

- 2 бр сладки картофи (батати)
- щипка канела
- течна стевия

-> Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Наредете ги в тава, поръсете с канела и течна стевия (не прекалявайте със стевията; може и без нея). Разбъркайте картофите.
Пекат се на 200 градуса до омекване (проверете с клечка за зъби).

Печени чушки с подправки

Чушките са дело на мама, признавам. :)
Но са стандартни печени и обелени чушки, подправени с копър, сол, чесън, оцет, мазнина.

Бон апети!



Няма коментари:

Публикуване на коментар