Сурова торта "Пачо"
Тортата, която ще ви покажа днес, е по повод рожден ден и е кръстена на рожденика. :)
Предварително уточнявам, че количеството на посочените продукти е приблизително, тъй като приготвих тортата "на око" и измислях рецептата в движение.
Необходими продукти
За блата:
- 200 г сурово кашу
- 200 г сочни фурми
- 20 г сурови слънчогледови семки
- 1 пълна с.л. мед
За крема:
- 2 банана
- 3 с.л. домашно сладко от ягоди
- 20 г чиа семена
- 20-тина броя тъмни стафиди
За украсата:
- 15 г неподсладени кокосови стърготини
- тъмни стафиди
- 1 ч.л. натурално какао
Начин на приготвяне
Блат: фурмите, кашуто, слънчогледовите семки и медът се смилат в блендер. Трябва да се получи лепкава смес, от която да се оформи стабилен блат.
Крем: единият банан се пасира с малко вода и сладкото от ягоди*; другият банан се нарязва на кръгчета. Пасираната смес се разделя на 2 равни части - в едната се прибавят 20-те бр стафиди и се разбърква добре.
Сглобяване: блатът се разстила върху подноса за сервиране, като е важно да го оформите като гнездо - по средата ще се сложи кремът.
Върху него равномерно се поръсват семената от чиа. Изсипва се едната част от пасирания банан (тази с добавените стафиди). Отгоре се нареждат резенчетата банан, след което се слага и останалата половина от пасирания банан.
Поръсва се с кокосови стърготини, украсява се със стафиди.
За финал по ръба се минава с натурално какао (през сито).
*може да ползвате и друг вид сладко, да го изключите от рецептата или да импровизирате с друг продукт в крема (авокадо + какао, например).
*може да ползвате и друг вид сладко, да го изключите от рецептата или да импровизирате с друг продукт в крема (авокадо + какао, например).
Честит рожден ден, Пачо!
Бъди здрав!
ПП: Казват, че тортата била уникално вкусна...
Добре де, казват, че тортата била най-вкусната, която са яли...
Коя съм аз, че да отричам? :) :) :)
И не, не съм смятала хранителното съдържание. Има си от всичко и го има по много!
Да ви е сладко! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар