сряда, 10 декември 2014 г.

Спорт. Фитнес. Внимавайте на кого се доверявате

Започвам да пиша на един дъх.
Без предварителен план и без да знам на къде ще ме отведат думите.
Имам нужда да излея емоцията, за да не задържам в себе си.

Фитнес... Този невероятен бизнес.
Корицата му са обещанията, че всичко е в името на здравето и доброто на клиентите, а вътрешността... за съжаление често е гнила. Гнила за клиентите, но добре подплатена за онези, които са си направили сметката.

Фитнесът е един от най-широко достъпните начини за движение.
Има достатъчно зали и нови се появяват, а треньорите никнат като гъби след дъжд.
И това би било чудесно, ако зад всяка нова зала и всеки нов треньор стояха ценности като: съвест, доброта, честност, искреност.

Уви, тези добродетели не само, че не стоят зад всяка зала/треньор, но са и като игла в купа сено.
Все по-трудно ми е да ги открия.
"Печалба, слава, пари, пари, пари, бързи пари, лесни пари... Какво да правя? Трябва да пробия във фитнес индустрията! Трябва да бъда известен/известна, да спечеля много клиенти и да изкарвам много пари."

Убедена съм, че каквато и да е маската на много хора, истинските им лица издават точно тези мисли. Това е мотивацията им.
Да, парите са нещо необходимо. Всеки иска да живее добре. Но когато искаш да спечелиш бързи пари със съвсем умишлена и осъзната лъжа, тогава какъв човек трябва да си?
Но къде ли съм тръгнала и аз с моите размисли и мечти за един приказен свят.
Не се вписвам в ситуацията.

Хора, които нямат капчица опит или желание за развитие, изкарват еднодневни сертификати за треньори и специалисти по спортно хранене.
Хора, които имат едно състезание зад гърба си, вече се обявяват за треньори и очакват своите клиенти. Е, нали визията продава...
Хора, които се обявяват за персонални треньори и таксуват клиентите си за тази услуга, тренират по над 10 човека наведнъж. А, да, паралелно с това тренират и себе си. За един час - десет човека по 20 лв всеки (плюс себе си). А че онази дама прави нападите по очевидно болезнен начин, и че онзи младеж кляка с такава техника, че ако тялото му можеше да говори, щеше да изкрещи: "Спри"... Е, това са бели кахъри. Нали "треньорът" ще си вземе 200 лв и ще чака следващите овчици.
Хора, които се стремят да измислят възможно най-странното движение, за да спечелят повече гледания на видеата си. Бонус е, ако "треньорката" е жена - изчанчено движение + бюст/глутеус на преден план + оскъдно облекло = 21802138219830183219391 фена. А на въпроса "Защо правите Х по този начин? Не е ли логично да се прави по У, защото Х може да донесе негативи..", получавате нападки и обиди. Ама как смея аз да задавам такъв провокиращ въпрос на новопоявилата се звезда?
А голямата смехория,за мен, е че често подобни "треньори" (псевдотреньори) правят изказвания по адрес на други псевдотреньори. Малко е нелепо да си псевдотреньор и да говориш против псевдотреньорите...

Интересно нещо е съвременният свят. Заляти сме от информация, а в същото време сме толкова незнаещи. Обградени сме от специалисти, а в същото време, доверявайки се на такива, не ставаме по-добре.
На кого да се доверим?
Как да разберем кое е правилното за нас? Как да отсеем качеството от масата шарлатани?
Трудно е!

Но докато си плащате за персонална тренировка, а ви "тренират" с още 9 човека, и вие се примирявате с това, няма как да намерите отговори на въпросите.
А дали изобщо ги търсите?
Или аз излишно хабя нерви заради вас? Все пак, лъжат вас, а не мен... Нали?
Обаче, за добро или лошо... умея да наблюдавам. И виждам много неща.

Внимавайте на кого се доверявате...
...ако не искате да ви лъжат.

За щастие, все пак игли в купата със сено има. Остри са и с тях се шие добре. Но е трудно да се намерят в този свят, в който ценностите все по-малко имат значение.



Няма коментари:

Публикуване на коментар