четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Спорт. Фитнес. За "треньорите"

За "треньорите" - в кавички, защото те са всичко друго, но не и треньори.

Персонален фитнес треньор... доста неясно занимание в днешно време. На теория се знаят някои неща, но практиката показва нещо съвсем различно и така клиентите остават с грешно впечатление.
Започват да приемат абсурдни неща за нормални, качеството спада, а човешката алчност расте (както и липсата на съвест).

Никнат като гъби еднодневни, двудневни или (максимум) тридневни курсове за фитнес треньори.
Обхващане на биохимия, биомеханика, че и тренировки и специфично изготвяне на хранителни режими - и всичко това само за ден-два.
Започвам да се питам защо в спортните университети има такива специалности, за които са нужни години обучение, след като някой си там е решил да предостави всичко това в рамките на два дни?

Интересното е, че през няколко месеца цената на тези курсове се повишава. Силно се съмнявам, че същото се случва и с качеството.

Личното ми мнение е, че с подобни курсове се създава предпоставка за още по-голям брой "треньори" (или по-точно - псевдотреньори), които къде от незнание и липса на опит, къде от жажда за бърза печалба, повече вредят, отколкото помагат.

От какви треньори да се пазим?
Как да разберем дали човекът, на когото сме избрали да се доверим, е правилният?
Има ли начин да отсеем едното от другото и да попаднем на иглата в купата сено (наистина съвестният и добър персонален треньор)?

Всъщност, има. Стига да искате, да се поинтересувате малко повече и да не смятате за нормално да плащате за ПЕРСОНАЛНА тренировка, а да ви тренират заедно с още 5 човека.

Постарахме се да съберем основните лица на лошия персонален треньор - най-характерни действия, как да го познаем и как би постъпил добрият персонален треньор в същите ситуации.
Информацията, която ви предоставяме, е на база личен опит и работа с хора.


Няма коментари:

Публикуване на коментар