събота, 28 февруари 2015 г.

Хранене. Без глутен!

Заместители на глутена

Как да направим така, че да не усещаме липсата на пшеница?


Имам усещането, че по отношение на глутена хората се делят основно на две групи:
- такива, които не ядат глутен;
- такива, които си мислят, че първите не ядат глутен, защото това е "поредната мода".

Дали е новата мода в здравословното хранене няма да коментирам (ще оставя втората група настрана).

Защото наистина има хора, при които е наложително да се избягват храните със съдържание на глутен, ако искат да се чувстват добре здравословно.
Какво го налага?
Например: хранителни непоносимост (алергия тип III) и глутенова ентеропатия (цьолиакия).
Но това са основните примери, всъщност глутенът е намесен и в други заболявания.

Аз съм от хората с хранителни алергии към глутен.
От 10 месеца не съм консумирала нищо, което да съдържа този протеин.

Не е трудно, не беше така мъчително, както мислех в началото.
Ключът към успеха е да знаеш точните заместители на глутена и какво е приложението им в кухнята.

След това нещата се нареждат и хранителният режим става лесен, приятен, вкусен, разнообразен.
Не е нещо, което ти тежи.
Реших да бъда в помощ на хората, които те първа трябва да спрат глутена (независимо по каква причина) и изпадат в паника "Ами сегаааа! Какво ще ям?".

- Събрахме основните храни, в които няма глутен, но в същото време има добро или значително количество въглехидрати.
- Обобщихме как може да се сготвят и какво количество въглехидрати съдържат на 100 г суров продукт.
- Приложих личния си опит в темата, за да видите, че съветите ни са изпитани.
- Консултирахме се със специалист в областта и създадохме безглутеновото четиво, което не се води по никакви модерни течения.


  • Благодаря на д-р Радослав Тошков от DeTox Center за професионалната помощ, за да бъдем максимално полезни при изготвянето на материала.

Споделете с приятели, защото някой може да има нужда точно от това!

Няма коментари:

Публикуване на коментар