понеделник, 1 септември 2014 г.

Рецепти. Зелено с малко червено

Докато бяхме на почивка в Турция, впечатление ми направи една от предлаганите салати.
Хапвах я с голямо желание, защото имаше специфичен аромат и вкус, които ми допаднаха много.

Все още не съм я приготвяла вкъщи и това е причината тази рецепта да си няма снимка :)

Но ще споделя с вас продуктите и начина на приготвяне.

Предупреждавам, че салатата може да не се хареса на всеки.

Необходими продукти

  • връзка копър
  • връзка магданоз
  • връзка свежа мента
  • 1 червена чушка
  • сол
  • сок от 1 ломон
  • зехтин
Начин на приготвяне
  • Нарежете на ситно всички продукти и ги разбъркайте добре.
  • Подправете с морска сол, сок от прясно изцеден лимон и зехтин.
По желание: добавете нарязани маслини

Червените чушки са ароматни и сладки (разбира се, ако не изберете люти). Източник на витамин C и на някои по-важни минерали: калций, магнезий, фосфор, както и цинк.

Ментата е ароматна билка, която е неповторима за мен, когато се приготви под формата на чай. С ментата става чудесна лимонада (когато се прибавят свежи листенца). Намира място при лечение на чревни разстройства.
Обичам свежия вкус на пресни ментови листенца.

Магданозът е източник на витамин C и каротен (особено листата). Не се препоръчва за хора, които страдат от заболявания на отделителната система и черния дроб (това се налага заради съдържанието на оксалати в магданоза).
Смята се, че растението възбужда апетита (имайте едно на ум :) ).

Копър - едногодишно растение, което се използва както в пресен вид, така и в сушен. Отлично си върви с риба (дори преди малко извадих една тава херинга с копър от фурната...), но и е прекрасна подправка към салати със свежи зеленчуци.
А знаете ли, че копърът има и диуретичен ефект? Ако сте почитатели на естествените диуретици, може да прибавите копър към набора от листа от бреза и мечо грозде :)


Източници: чушки, магданоз и мента - www.bb-team.org
                     копър - wikipedia.org


Няма коментари:

Публикуване на коментар