вторник, 15 април 2014 г.

Рецепти. Сурова торта с крем от кашу и банани

След диетичната торта, за която се изисква и печене на блата, дойде време да покажа и сурова торта, чието приготвяне е много по-лесно и бързо, а вкусът - превъзходен.

Тортата е много калорична, но съставките са хранителни и здравословни.
Ако се ограничите само до 100-200 гр и не бъдете лакомници, всичко ще е в рамките на нормалното.

Тортата няма захар и оцветители.
Изцяло с натурални съставки.
Без мляко и без глутен.

Необходими продукти

За блата:

  • 100 г суров бадем (накиснат във вода от предната вечер)
  • 50 г сурово слънчогледово семе
  • 100 г сушени фурми без костилка
  • 50 г слънчогледов тахан
  • 20 г какао
  • 10 г рожково брашно
  • 10 г кокосови стърготини

За крема:

  • 150 г сурово кашу (накиснато във вода от предната вечер)
  • 250 г банани
  • стевия на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Бадемите, фурмите и слънчогледовите семки се смилат в кухненски робот. Ако нямате такъв - нарежете на ситно фурмите и бадемите, счукайте слънчогледовите семки и разбъркайте добре.
  2. Към сместа от ядки се прибавя какаото, рожковото брашно и таханът. Разбъркайте добре - ще получите гъста и лепкава смес.
  3. Поръсете дъното на широка и плоска чиния с кокосови стърготини.
  4. Разстелете отгоре суровия блат, така че да бъде равномерен. Направете малки стени. Целта е да се получи "паничка" от блата, в която да се излее крема.
  5. За крема: пасирайте бананите с кашуто и малко вода + стевия на вкус.
  6. Изсипете крема върху блата, така че да прелее над стените и да се стече по тях.
  7. Поръсете с 20 г кокосови стърготини.
  8. Украсете с ядки и плодове по избор (аз използвах стафиди и кашу). За контраст поръсих по края с какао през ситна цедка.
  9. Сложете тортата в хладилник - задължително се консумира студена, след като продуктите стегнат. Крема е мек, тъй като няма нищо, което да го стегне, но блатът е твърд и се създава приятен контраст.
БОН АПЕТИ!!!



Хранителен състав

За цялото количество (8 парчета): 2903 ккал, 71.9 г белтъчини, 259.14 г въглехидрати, 190 г мазнини
За една порция (100 г): 363 ккал, 9 г белтъчини, 32.4 г въглехидрати, 23.8 г мазнини

2 коментара:

  1. Браво, РОНИ!!! Вдъхнови ме, но бих искала да разбера , хрумва ли ти как може да се увеличи количеството на протеините за тази рецепта, тъй като аз се храня според Зонта и трябва да имам баланс м/у протеин и въглехидрат в пропорция 1:1 или 0,75 П :1 В ?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря :) да споделиш резултата!
    За да увеличиш белтъка, можеш да подбереш ядки с по-високо белтъчно съдържание, и ако ядеш млечни продукти, да направиш крема с извара :)

    ОтговорИзтриване