сряда, 16 юли 2014 г.

Спорт. Фитнес. Аз пък харесвам Смит машината!

Имам чувството, че един от най-мразените уреди във фитнеса, е смит машината.
И как да не е, щом се срещат реплики от рода: "Ако си клякал на смит машина, то това не се зачита".

Аз не смятам така и намирам приложение на смит машината в тренировките си за повечето мускулни групи (основно за квадрицепси и глутеус).

Ето и моята гледна точка.

Какво представлява Смит машината

Смит машината се състои от лост, който е фиксиран в двата си края между вертикални железни релси. Траекторията на движение е една: напълно вертикална.
Уредът е открит през 1950 година от Jack LaLanne и с течение на времето се усъвършенства, докато достигне до съвременния си облик.

Често се смята като ненужна фитнес вещ и много от съветите на специалистите са да не се използва.
И за това си има основание.

Предимства

  • предоставя чувство на сигурност - знаем, че лостът е фиксиран и че има ограничители. Така, ако не можем да изпълним дадено движение заради прекалено голяма тежест, изчезва страхът, че можем да се контузим.
  • Разнообразие от упражнения - ако се добави пейка с движеща се облегалка, така че да се регулират градусите на наклона; или степер, който да намери приложение в тренировка за долна част и т.н.
Недостатъци
  • Фиксираната траектория - вертикалната, не следва естественото движение на тялото и отделните звена в кинетичната верига. Например, когато клякаме, ние не клякаме право надолу, а изнасяме таза назад и надолу. Смята се, че при клякане на смит машина, натоварването върху коленете и долната част на гръбнака може да е изключително голямо. 
  • Премахва се участието на асистиращи и стабилизиращи мускулни групи, тъй като лостът е фиксиран и не е нужно да се стабилизира, за да се запази определена траектория и баланс.
Знаете ли?
Всичко това е вярно - и предимствата, и недостатъците.
Смит машината може да бъде по-опасен уред за тези, които не знаят как да я ползват.
Но смит машината може да бъде чудесен способ за постигане на конкретни цели, особено бодибилдинг такива - стига да познаваме тялото си и да променим стойката си така, че да извлечем максимални ползи.

Моята гледна точка

Начинаещи - НЕ!

Против съм ползването на смит машина от начинаещи, които не са заучили правилната техника на движенията със свободни тежести.
Ако не сте клякали до сега с лост на гърба си, то не започвайте да го правите на смит машината!
По-добре е за един начинаещ, да започне от нулата - да усеща натоварването с цялото си тяло; да заучи правилна техника, която да е в унисон с естествения ход на ставите.
Това се отнася и за лежанка, и за раменни преси и т.н.

Напреднали - защо не?

Тъй като в последните две години страстта ми е бодибилдингът, съветите са ми провокирани именно с него.
Ясно е, че ако търсим развитие в силовия трибой или вдигането на тежести, смит машината няма място в нашия тренировъчен план. Или поне според моите виждания.

Но ако сме се концентрирали върху обработката на мускулите и използваме различни похвати, за да постигнем желания вид, то смит-а би могъл да бъде наш приятел:
  • ако познаваме тялото си добре; ако умеем да ВЛАДЕЕМ мускулите си по време на работа съзнателно; 
  • ако чувството ни за проприоцепция е добре развито; 
  • ако умеем да заемаме оптималната позиция, така че костно-ставният апарат да не е потърпевш.
В моите тренировки включвам смит машината и превръщам един от нейните недостатъци в предимство, а именно фактът, че се премахва участието на асистиращи мускулни групи.
По този начин, ако реша, че искам да доизтощя квадрицепсите и вече съм направила базовите си движения, отивам на смит машината.
Заставам така, че стъпалата са ми по-напред от вертикалнта траектория и по начин, които няма да позволи на коленете да минават пред пръстите.
Знам, че движението е изключително изолирано и основната работа идва от желаната мускулна група.
Разбира се, държа гърба в правилна позиция и държа ядрото стегнато.

Ако реша, че искам да "убия" глутеуса, изнасям стъпалата доста напред (така, че да имам усещането, че се облягам на лоста) и заемам широк разкрач.
Клякам надолу, като дупето е изнесено назад. Предварително знам как да застана така, че вертикалната траектория на лоста да е само в мой плюс.

Същото е и за раменните преси.

Харесвам да включвам смит машината като вариант за изолирани упражнения.
Вярвам, че е хубаво да има разнообразие - както свободни тежести и многоставни движения, така и работа на машини и изолирани движения.
Просто внимавам, съобразявам се с тялото си и разчитам на опита си.

Бъдете здрави и тренирайте умно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар