петък, 18 юли 2014 г.

Рецепти. Тиквичкиииииии! Дайте ги насам!

Много обичам тиквички!

Близкият родственик на краставицата се оказва доста вкусна гарнитура към пържолите:)

Тиквичките са зеленчук с ниска калорийна стойност, но пък с високо съдържание на нужни минерали и витамини.

Повече за тях може да прочетете в статията на Ирена Стефанова за bb-team.org: "Тиквички"

Допадат ми като вкус, а и са алкален зеленчук, което ги прави много полезни за поддържането на алкално-киселинния баланс в тялото.

Тиквичките принадлежат към храни с ОКБ (отрицателен калориен баланс). Съществува теория, че някои храни изискват повече калории за разграждането им, от колкото самите те съдържат.

Ето защо са подходящи при режими за редуциране на телесни мазнини.

Любимите ми рецепти са две - бързи и много лесни. Начинът на приготвяне ще видите в приложеното видео по-долу.

Салата от сурови тиквички


Необходими продукти:

  • 2 бр тиквички;
  • 2 щипки копър (по-добре пресен);
  • щипка морска сол;
  • чесън на прах;
  • 30 мл оризово олио
* Тази салата си отива не само със свинската ми пържола, но и в комбинация с оризовки :) Вземете натурални оризовка, сложете пласт от салатата отгоре, прибавете парче месо/риба. Става чудесен сандвич.

Запечени тиквички на фурна


Необходими продукти:
  • тиквички (5-6 бр);
  • 2 щипки копър;
  • щипка морска сол;
  • чесън на прах;
  • 2 щипки сладък червен пипер;
  • малко оризово олио (10 мл) - по желание
* По-добре е да овкусите тиквичките с оризово олио след изпичането им. Ако ядете млечни продукти, може да комбинирате тези тиквички с извара. За целта не срязвайте тиквичката на две през средата. Използвайте ленти от цялата й дължина. След като се изпекат, сложете малко козе сирене с натрошени орехи в единия край и завийте останалото ;)

Да преминем към приготвянето им! 



* Ако следите за приети калории - може да пропуснете тези от тиквичките; но не забравяйте да сметнете оризовото олио ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар