сряда, 23 юли 2014 г.

Спорт. Фитнесът не е скучен!

Доста често са ме питали: "Е, не ти ли е скучно във фитнеса? Аз ходих известно време, но ми е много досадно!".
Отговорът ми е отрицателен и, замисляйки се, никога не съм се чувствала отегчена от фитнеса, нито пък се е случвало да ходя с досада.

От самото начало се превърна в една от моите страсти (в спортно отношение - заедно с водната аеробика) и се наслаждавам на всяка една тренировка и на изминалия път.

Но, съгласна съм, едва ли със всеки е така

Намерете своя спорт

Намерете своето щастие. Своето бягство от напрегнато ежедневие.
Намерете своя ключ към здраво тяло и удовлетворение.
Има различни начини за спортуване - намерете този, който ви усмихва, и за който нямате търпение.

Ако сте дали достатъчно време на фитнеса, но все още го определяте като "скучен", или пък ако искате да му дадете втори шанс, но не знаете как, хвърлете око на долните редове.
Ще се опитам да дам няколко насоки.

Фитнесът не е 4х12

Фитнесът не се изчерпва с това да правите по 4 серии в 12 повторения от всяко упражнение.
Нито пък спира до програма от типа: "Първи ден - гърди и трицепс, втори ден - гръб и бицепс, трети ден - рамо и крака, четвърти ден - корем и кардио" или "Кръгова тренировка за цялото тяло през ден".

Смятам, че цял живот няма да стигне, за да се експериментира всичко, което предоставя фитнесът.

Ако спазвате шаблонна програма, чрез която всяка седмица правите едно и също (независимо дали сте я свалили от интернет, или ви е изготвена от "добър" треньор) и която залага основно на работа с машини, то нищо чудно фитнесът да ви се стори скучен.
  • Ако не можете да се справите сами, намерете си наистина добър треньор. Как да го изберем? Наистина е важно. Не е достатъчно просто да ходите на фитнес, да давате двадесетолевката си, а в замяна да получавате сухи инструкции: "Направи тук 4 серии, а после там 3 серии".
  • Експериментирайте.
    Разбира се - според тренировъчния си опит. Ясно е, че ако сте начинаещ, няма как да се хвърлите на методики за напреднали, но има толкова голяма разновидност за това какво може да правите, че в момента в главата ми настава хаос от възможности.
    Експериментирайте с подредба на упражнения; с протоколи - с различни серии и повторения; с движения - не се ограничавайте до това, всяка тренировка за дадена мускулна група (или цяло тяло) да е една и съща. Едни и същи упражнения, едни и същи серии и повторения, еднакви тежести. Не наизустявайте.
    Това еднообразие няма да доведе до прогрес, нито пък до възторг от фитнеса.
  • Четете. Необятна е тази сфера. Всеки път се изумявам колко нови неща могат да се научат. За това, как функционира тялото ти. За това как дадено упражнение влияе върху цяла кинетична верига. И още, и още.

Фитнесът не е скрипец и пек-дек

Идеята ми е, че фитнесът не е само машини и изолирани упражнения.
Много хора правят грешката основната част от тренировката да е заета от движения, изпълнявани на машини.
Смятам, че комбинацията от свободни тежести/собствено тегло + уреди е много благодатна от към разнообразие, експериментиране, резултати.
  • Започнете да включвате упражнения със свободни тежести и собствено тегло. Многоставни. Нека те да преобладават на фона на машините.
    Не само, че са по-забавни, но и предоставят по-добра възможност за постигане на целите /независимо дали за мускулна хипертрофия или редуциране на телесни мазнини (което зависи и от хранителния режим)/.
    Хормоналният отговор, който провокират в тялото, е много по-различен от изолиращите упражнения.

    А и е доста голямо предизвикателство да видиш на какво е способно тялото ти. В началото може да е трудно, но с времето, когато видиш прогреса, собственото удовлетворение е голямо.
    (Отварям скоба: техниката е важна! Техниката, която следва естественото движение на тялото; техниката, която отговаря на вашите особености; техниката, която премахва риска от контузии.)

Тренирам от една година, а тежестите не помръдват

Случва се и този вариант. Започнали сте една програма и рутинно, без замисляне, си я изпълнявате.
Всеки ден. По протокол. С еднакви тежести.
С времето тялото свиква, става ви по-лесно, но вие не обръщате внимание на това. Гледате да "избутате" тренировката за деня и да отметнете в дневния график спортуването. Свършили сте си работата.
Да, ама не.
Всъщност така просто се раздвижвате, но не прогресирате и рискувате да ви писне до болка.
  • Увеличавайте тежестите. Бавно, плавно и спрямо собствените възможности. Нека това увеличение да не е за сметка на техниката. Това е един от критериите.
    Така няма да тъпчете на едно място, а ще прогресирате и ще постигате целите си.
    Виждала съм хора, които искат да качат мускулна маса (или поне така казват), а всъщност нито се хранят добре, нито пък се стараят да провокират този мускул да расте.
  • Поставяйте си цели. Реалистични. Изберете си едно движение и си поставете за цел конкретна тежест.
    Нима не е интересно да видите кога ще я постигнете? След което да поставите нова цел?
    Нима не е интересно да се състезавате със себе си?
    Нека това не ви става фикс идея, но е наистина приятно да преодолявате своите собствени граници. 
Ако въпреки тези съвети, отново ходите с нежелание на фитнес или си тръгвате отегчени, то или не сте намерили оптималната формула, или фитнесът не е вашата страст.

Каквото и да правите, правете го с желание и защото наистина го искате.
И, да, тренирайте умно! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар