понеделник, 3 февруари 2014 г.

Спорт. Фитнес. Как да избера добър персонален треньор?

Редовете, които предстоят да прочетете, за съжаление не са провокирани от нещо позитивно.
Напоследък във фитнес залите и онлайн пространството срещам доста обезпокоителни неща.
Хора, напълно начинаещи във фитнес залите или в спорта като цяло, плащат луди пари за персонални треньори, които от своя страна изобщо не се интересуват от доброто на клиента си.
По-скоро целта е добрата печалба.
За щастие, има и много кадърни хора - в ръцете на които с радост бих се оставила и аз, ако тръгвах по този път сега.
За щастие, кадърните хора се увеличават.

Но как да ги познаем?
Как един абсолютно начинаещ човек да избере своя добър персонален треньор?

Преди да изброя своите наблюдения и размисли, искам да подчертая, че това са лично мои възгледи и не задължавам с тях никого.
Съветвам всеки начинаещ, преди да започне каквото и да било, да се поинтересува по-задълбочено и да помисли по няколко въпроса.

Правя и още едно уточнение: критериите за добър ПЕРСОНАЛЕН треньор за едни, може да са съвсем различни за други.
Тук изброявам МОИТЕ :)

Как трябва да постъпва един добър персонален треньор?
  • преди началото на каквито и да било тренировки, добрият персонален треньор (за краткост в тази статия ще го наричам ДПТ) би трябвало да проведе разговор с вас - да се информира за всяка подробност около физическото и здравословно състояние. Дали имате заболявания, травми или други специфични нужди. Ако освен тренировки изготвя и хранителен режим, то той трябва да се информира за моментните ви хранителни навици, за евентуални хранителни алергии, за нивата на хормоните ви и др.
  • когато ДПТ ви изготви тренировъчна програма, то тя трябва да е съобразена с вас и САМО с вас. Всеки човек е различен - едни имат проблеми със ставите, други имат силен дисбаланс лява и дясна половина на тялото, трети имат изкривяване на гръбначния стълб, четвърти силно наднормено тегло и тн.
  • по време на тренировките ДПТ би трябвало да е винаги до вас - да ви показва правилната техника на изпълнение, която да е съобразена и с вашата физиология и съответно - да следи за правилното изпълнение през цялата тренировка.
  • трябва да се информира непрекъснато за вашето състояние и да следи вашия прогрес, застой или регрес, за да може своевременно да се правят необходимите корекции. Тялото е уникална система и не можем винаги да очакваме да работи така, както сме си мислели. Понякога нещата се случват в процеса на действие, много наблюдение и експериментиране.
Какви са критериите за един ДПТ?
  • Не е нужно стената в хола му да е покрита отгоре до долу в дипломи, но е нужно да има опит зад гърба си в дадената сфера.
  • За да може един човек да е ДПТ, не е нужно да има световни рекорди или хиляди фена във фейсбук. Нужно е да върши призванието си със сърце и да влага максимумът от знания и опит, който има.
  • Не е нужно да е изчел 2 библиотеки с литература, но е нужно непрекъснато да се самоосъвършенства - защото винаги има какво ново да се научи.
  • Този човек трябва да ви разбира, да ви съдейства, да е до вас при нужда. Да ви изслушва, да ви обяснява - кое, защо и как. Да ви провокира да мислите и да извличате най-доброто от себе си. Да ви учи на нови неща, да ви помага да се чувствате цялостно по-добре.
Какво не би трябвало да прави един ДПТ?
  • Не би трябвало да ви дава шаблонни схеми на тренировъчни и хранителни режими. Особено ако сте начинаещ - видите ли в тренировката си разделение, тип "първи ден гърди, втори ден - гръб, трети ден ръце и корем, четвърти ден - крака", а вие, отново казвам - сте начинаещ и за първи път влизате в зала, значи трябва да се замислите. Ако видите в хранителния си режим меню, тип "закуска: кафе, яйце, грейпфрут; обяд: пилешко филе, маруля; вечеря: риба на скара, броколи" - то трябва да внимавате!
  • Не би трябвало да тренира още 5 човека, освен вас. Всъщност, би трябвало да тренира само ВАС.
  • Не би трябвало, когато го попитате: "Защо правя това? Това упражнение за какво е?", да ви отговаря: "Не питай, а действай!"
  • Не би трябвало да ви оставя сами да правите сериите си, докато той прецъква в телефона си.

Списъкът ми не свършва до тук, но аз ще го прекратя.
Надявам се, че е достатъчно, за да провокира мислене.
Ако сте начинаещ, запитайте се от кой вид е вашият персонален треньор.
Не е нужно да се съгласите с мен.
Направете си ваша равносметка.
Информирайте се и четете!
Знам, че е трудно да отсееш едната от другата информация, но не е невъзможно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар