неделя, 23 февруари 2014 г.

Спорт. Водна аеробика. Тренировъчни аксесоари

В последната тема, посветена на водната аеробика, ви запознах със структурата на тренировките.
Днес ще обърнем внимание на тренировъчните уреди и аксесоари, които разнообразяват тренировките и спомагат за по-качественото натоварване на цялото тяло.

Може ли да тренираме без уреди?

Първо искам да уточня, че качеството на една тренировка не се определя от това дали ще тренираме с 5 различни уреда, или дали ще ни предоставят нещо уж нечувано и невиждано.
Качествена тренировка във водата може да се направи и без уреди, използвайки основно съпротивлението на водата. Каквато е и първоначалната цел на практиките във вода.

Важното е в този случай, да се стъпва на дъното (защото не всеки умее да плува) и да се подберат правилно упражнения и комбинации, които адекватно да натоварят цялото тяло.
Интензивността може да се увеличи от личното темпо (максимален брой повторения за минимално време, без да се жертва амплитудата на движение или техниката) и продължителността на изпълнение при дадено движение.

Тогава защо се използват уреди, след като може и без тях?

Разбира се, добавяйки и уреди, отиваме на едно по-високо ниво, защото увеличаваме съпротивлението значително.
Тренировката добива и един по-силов характер към аеробната си част. Мускулите се натоварват още по-добре. Изгарят се допълнителни калории, пулсът се увеличава.

Уредите за водни практики се развиват и усъвършенстват непрекъснато.

С радост наблюдавам появата на нови и нови - странно изглеждащи, цветни, пригодени да служат отлично във водата.
Спомням си времето, когато започнах да тренирам при Мария Шпицер - тогава в България нямаше други хора, които да развиват водната аеробика. Уредите се свеждаха до: гирички, лостове и нудълси (макарони).
С течение на времето добавихме още неща към арсенала: колани, леки дъмбели, хамър-дъмбели, ръкавички, БеЛегс уреди за краката, малки макарони, ластици.

Основна цел на уредите за водни практики

Съпротивлението. Увеличеното съпротивление.
Всички уреди за вода са направени от леки материали, с плавателна способност. Така че да бъде усилие да се потопят под водата.
Другият вариант е да са на принципа на еластичното съпротивление - ластици, които променят натоварването в различните фази на движение.
Основно уредите са за ръцете и краката, тъй като във водата движенията са предимно загребващи, дърпащи (при горна част) и разтварящи, събиращи, изтласкващи (при долна част).
Ако разгледаме ръцете и краката като лостове, можем да си представим как увеличаваме натоварването, когато прибавим допълнително съпротивление в края на тези лостове (гирички или ръкавици с ципи за ръцете; тежести, ластици или БеЛегс уреди за краката).

Къде можем да тренираме с такъв тип уреди?

В момента на територията на България има няколко места, на които се провеждат тренировки по водна аеробика.
Това е практика и в различни хотели като спортна анимация.
Имайте предвид, че повечето от тези места дори не са регистрирани или сертифицирани.
Тоест - за тях не мога да отговарям, нито мога да давам препоръки, тъй като не съм на ясно каква е методиката им, какъв е опитът им.

Като инструктор към Клуб по водна аеробика "Мария Шпицер", мога да дам координати на басейни, в които ние имаме часове. График.
Тренировките са комбинация от комплекси с и без уреди.

На снимката: Мария Шпицер

Важно уточнение: този текст е авторски и принадлежи на Клуб по водна аеробика "Мария Шпицер". Копирането и използването му извън тази публикация, и без съгласието на авторите, е забранено.
Текстът показва тренировъчни уреди за водна аеробика, които се използват от този клуб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар