Каква е теорията за храни с ОКБ?
Кои храни спадат към тази група и какви ползи можем да извлечем от тях -
всичко това може да прочетете в статията "10 храни с отрицателен калориен баланс", публикувана в BB-team
Тук ще дам няколко примера за приготвянето на част от храните по здравословен и разнообразен начин.
Разбира се, няма нищо по хубаво от приемането на сурови зеленчуци, но понякога може да си позволите и лека топлинна обработка за по-голямо разнообразие на вкус и варианти.
Спанак:
- Измивате добре листата, накисвате ги във вода. След като престоят ги отцеждате и нарязвате на ситно. Добавяте към тях предварително направени на пара броколи (да са леко омекнали, но и леко хрупкави). Подправете със сол, сок от прясно изцеден лайм и оризово олио. Разбъркайте.
- Да не забравяме и вкусната комбинация на бъркани яйца със спанак.
Тиквички:
- Нарежете ги на тънки ивици по дължина. Направете смес от козе сирене, извара, смлени орехи и копър. Сложете от плънката в края на ивицата от тиквичка и завийте на рулце.
- Нарежете ги на кръгчета с дебелина около половин сантиметър. Запечете леко на ребрен тиган или скара. Подправете с копър, оцет, зехтин. По желание - смачкан чесън. Разбъркайте.
- Огретен от тиквички - нарежете тиквичките по дължина. В предварително намазнена тавичка нареждате ред тиквички, залейте със смес от козе сирене + извара + чйце + сол + копър, покрийте с втори ред тиквички и залейте отново. Така до полагането на последния "блат" от тиквички и неговото заливане. Печете на 180 градуса до достигане на кулинарна готовност.
- Задушете леко на пара. Подправете със семена сусам, сусамово олио, сол. Чудесна гарнитура към сьомга или друга риба, запечена на фурна.
- В комбинация с моркови, карфиол и пилешки дробчета
- Нарязвате на ситно бяло зеле, добавяте нарязани на четвъртинки кръгчета краставици, пресен копър, сол, зехтин. Направете си сандвич - филийка пълнозърнест хляб (или оризовка), покрита с малко от салатата и най-отгоре - месце или рибка
- Нарежете на ситно бяло и червено зеле, прибавете настъргани на по-едро ренде краставица и тиквичка. Овкусете със сол, зехтин, сок от изцеден лимон.
Бон апети;)
Не забравяйте зеленчуците в менюто си.
Яжте сезонни зеленчуци.
Измивайте добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар