петък, 4 юли 2014 г.

Хранене. Амарант

С Роско не ядем храни, съдържащи глутен и за това с радост експериментираме с нови продукти, които да са добър източник на въглехидрати.
Наскоро открихме амарантa и меко казано сме очаровани.
Което си е повод за радост, тъй като се смята, че не всеки може да го яде и е специфичен на вкус.

Какво представлява амарантът


Амарант (Amaranth) е едногодишно растение, за чиято родина се смята Америка (Централна и Южна) и се слави като храната на ацтеките - т.е., има древен произход.

Съществуват различни разновидности и различно приложение - някои хора използват не само семената, но и листата.

Семенцата са изключително ситни, което улеснява тяхното смилане. На цвят варират от бяло до оранжево. Аз бих ги определила като бледо-жълти.

Цветовете най-често са тъмно- или пурпурно-червено.

Хранителна стойност

За 100 гр суров амарант (семенца)

Калории: 371 ккал
Мазнини: 7 г
Холестерол: 0 мг
Въглехидрати: 66 г
Протеин: 14 г

Витамини

Витамин C: 4.2 мг
Витамин Е: 1.2 мг
Тиамин (витамин B1): 0.1 мг
Рибофлавин (витамин B2): 0.2 мг
Ниацин (витамин B3): 0.9 мг
Витамин B6: 0.6 мг
Фолат: 82.0 мкг

Минерали

Калций: 159 мг
Желязо: 7.6 мг
Магнезий: 248 мг
Фосфор: 557 мг
Калий: 508 мг
Цинк: 2.9 мг
Мед: 0.5 мг
Манган: 3.3 мг
Селен: 18.7 мкг

Данните говорят сами за себе си. Изключително висока хранителна стойност.
Амарантът не само, че е източник на качествени въглехидрати, но има и високо съдържание на протеин. Аминокиселинният профил е добър.
Сто грама от продукта осигуряват значителен процент от дневната ни нужда на важни витамини и минерали.
А фактът, че е храна без съдържание за глутен, я поставя в личния ми топ 10 :)

Повече за амарант може да прочетете: bb-team.org "Амарант" (в тази статия може да видите и различни идеи за консумация)
Източник за хранителния състав: nutritiondata.self.com "Amaranth, uncooked"

Шоколадово кремче от амарант

Това е нашата (съвместно с Роско) рецепта за приготвяне на амарант.
Няма да давам точни стойности, защото ние го направихме в много голямо количество. Съветвам, обаче, ако за първи път ще опитате тази храна, да започнете с по-малко. Защото наистина е много специфична на вкус.

Необходими продукти:
  • амарант (семена)
  • натурално какао (прах)
  • стевия
Начин на приготвяне:

Амарантът се сварява (съотношение с вода 1:2.5) добре. Нужни са около 25-30 мин.
Сложете какаото (2-3 с.л.) и стевията на вкус.
Пасирайте добре. Хубаво е пасаторът да бъде мощен, за да може да се справи с дребните семенца (те се разполовяват).

Става много приятно кремче, което е меко, но се и усещат частичките от семенцата.
Какаото и стевията променят натуралния вкус на амаранта.
Лично на мен ми допадна изключително много и с кеф си изядох всичко.

Приятно творене в кухнята!:)




2 коментара:

  1. Привет! :) Много приятна рецепта.
    И аз ценя хранителните стойности на амаранта, лекото усещане след хапването му и богатия набор от кулинарни варианти с него.
    В моето меню присъства основно сутрин или рано през деня, когато имам нужда да заредя с въгледхидрати.
    Любима закуска - сварен амарант(около 50г) с доза шоколадов протеин на прах и с.л. лешников тахан(понякога добавям и екстри като сурови ядки и кокосови стърготини)...мм излапвам го за отрицателно време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Много се извинявам за късния отговор. :)
      Благодаря за споделената идея - сигурна съм, че с лешников тахан (обожавам!!!) ще си подхожда много. Дори ще я опитам. :)

      Изтриване