петък, 27 юни 2014 г.

Хранене. Зеленчуци, който не яде...

"Зеееее-леен-чууу-циии, който не яде -
той голям не ще да порасте..."

Познато, нали?
Аз бих казала: "Зеленчуци всеки да яде, а от време на време - и малко плодове!"
С уговорката, че всичко е индивидуално и зависи от начин на живот и цели.

Лично аз предпочитам да не прекалявам с яденето на плодове, тъй като съдържат фруктоза и по-бързи въглехидрати, а това не е в унисон с целите ми и разбиранията ми за здравословно хранене.
Разбира се, ям плодове, но не бих се поставила на 10-дневен режим на череши или диня. В никакъв случай.

Но със зеленчуците положението е съвсем друго. Ям ги в големи количества и разнообразявам по вид.
Най-често сурови и понякога - приготвени на пара.

/За алкално-киселинната среда/



Защо?
Вкусни са! Засищат и имат изключително полезни свойства.
Не само заради фибрите си, но и заради алкалния си характер.

Знаете ли, че балансът на алкално-киселинната среда в тялото е изключително важен. Всички по-сериозни отклонения от нормалната хомеостаза на организма могат да причинят нежелани последствия.
Много по-лоши са те, ако средата е преобладаващо киселинна.

Всяка храна има определено ниво на pH - неутралното е със стойност 7, а отклоненията под или над него определят съответно киселинността или алкалността на дадената храна.
Ето още една причина за това колко е важно да обръщаме внимание на храната си.

Месата, млечните продукти, преработени храни (консервирани), изкуствени подсладители, глутен-съдържащи храни и други са с по-висока киселинност, докато повечето зеленчуци и някои плодове и чай са в алкалната среда.
(Отварям една скоба: това дали една храна е кисела не се определя по вкуса й. Някои плодове имат ниска киселинност, а други - висока алкалност. Съществува доста информация по въпроса и много интересни таблици, които показват стойностите на всяка храна.)


/Зеленчуци, който не яде.../


Изводът? Не пренебрегвайте порцията салата и се старайте в менюто ви да не вземат превес киселите храни. Опитайте се да поддържате един баланс.

Аз ям много меса, но не ям млечни продукти и към всяка порция месо прибавям щедра порция зеленчуци.
Включвам плодове след определен вид тренировки.

/А какви да изберем/

Разнообразието е важно и до този извод стигнах на своя глава.
Стремя се да имам разнообразие при всички хранителни групи и в продължение на 4 дни да не повтарям даден вид месо, например.
Относно зеленчуците (и плодовете) има интересен метод на избор: групиране по цветове и хапването на малко количество от всеки цвят - всеки ден.

(Отварям втора скоба: не всички от посочените зеленчуци и плодове са алкални. Плодове с високо съдържание на захари са киселинни.)

Зелени

Спанак, маруля, тиквички, броколи, магданоз, зелен фасул, китайско зеле, копър...

Оранжеви

Морков, ананас, портокал, праскова, манго, царевица...

Червени

Домат, папая, череша, грейпфрут...

Бели

Ябълка, кокос, лук, зелен чай, чесън...

Лилави

Грозде, цвекло, ягоди...

Моите приятели на:

  • килограм

Спанак, марули, тиквички, краставици, броколи, карфиол, китайско зеле, айсберг

  • 200-300 грама

Ябълка, портокал, грейпфрут, ананас, кокос, морков, домат, зелен фасул

  • 20-30 грама

Магданоз, копър, лук, чесън

А перфектната салата?

Зеленчуци + протеин + мазнини + въглехидрат = магия :)

Или иначе казано: айсберг + краставица + пуешко филе + оризово олио + киноа = ДА! ДА! ДА! :)
/дадох просто пример, но идеята е ясна/

Бъдете здрави, обръщайте внимание на храната си и нека тя да бъде информиран избор :)




Източници:
bb-team "Алкално-киселинен баланс"
precisionnutrition "Fruits and vegetables"

Няма коментари:

Публикуване на коментар